Gazdaság

A magáncsőd segíthet az adósokon

devizahitel(210x140)(1).jpg (devizahitel, )
devizahitel(210x140)(1).jpg (devizahitel, )

A kormány a magáncsőd intézményéről is tárgyal a Bankszövetséggel.

A kormány a Magyar Bankszövetséggel a magáncsőd intézményéről is tárgyal, hogy miként lehetne úgy bevezetni, hogy ne veszélyeztesse a bankrendszer stabilitását – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerdán Budapesten, a Portfolio.hu Hitelezés 2013 című konferenciáján.Orbán Gábor közölte: a magáncsőd bevezetésének számos feltétele van, megfelelő felkészülési időszak kell egyebek között az intézményrendszer kialakításához. “Meglepődnék, ha idén lenne magáncsőd” – tette hozzá.

A panelbeszélgetésen Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy egy jó koncepcióval kialakítható olyan intézmény, amely egyaránt figyelembe veszi a jelzáloghitelezés intézményét és a lakhatáshoz való jogot. Meg lehet csinálni, hogy 4-5 év után az ügyfél rendezett körülmények között kapjon tiszta lapot az élettől, megszabadulva adósságától – tette hozzá.

Korábban a Századvég Alapítvány azt mérte, hogy a megkérdezettek döntő többsége, 63,2 százaléka egyetért a magáncsőd bevezetésével. A januári felmérés összegzése kiemeli: a fizetési nehézségekkel küzdő emberek és családok pénzügyi helyzete rendezésének újabb eszköze lehet a több európai országban már ismert magáncsőd intézménye, amelynek bevezetését – a közvélemény-kutatások tanúsága szerint – a lakosság is támogatja.

A Századvég szakértői szerint – ahogy azt már több politikai szereplő is felvetette – az Európa több országában (például Franciaország, Németország, Lettország) létező és jól működő úgynevezett magáncsőd lehetne az, amely hosszú távon segítséget nyújthatna azoknak, akik valamilyen oknál fogva átmenetileg nem képesek adósságaikat fizetni, ugyanakkor hajlandóak meghatározott kötelezettségeket vállalni az adósság átütemezéséért cserébe.

A magáncsőd alapja, hogy az adósság egy részét az érintettnek a meglévő vagyonából kell törlesztenie, a fennmaradó részt átütemezve, előre meghatározott ideig olyan részletekben kell fizetnie, amely nem veszélyezteti megélhetését. A csődvédelem meghatározott kötelezettségek teljesítéséhez is köthető. Azoknak a kérelmezőknek, akik megtartják azokat a feltételeket, amelyeket velük szemben támasztottak, az adósság egy része elengedhető.

A legnagyobb korlát egy csődgondok/vagyonfelügyelő kirendelése lehetne, aki egyfelől szigorúan felügyelné a kérelmező pénzügyeit, másfelől tanácsokat is nyújtana ahhoz, hogy az érintett rendezni tudja pénzügyi problémáit. Ez korlátozza az érintettek döntési szabadságát, ugyanakkor elengedhetetlen ahhoz, hogy a hiteleket is visszafizessék. A vagyonfelügyelő intézmény bevezetésével 81,4 százalék egyetértett – pártpreferenciától és politikai hovatartozástól függetlenül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik