Gazdaság

Annyi az uniós pénzeknek?

euro (euro)
euro (euro)

Brüsszel nem utalja a pénzt Magyarországnak a nagy építkezések után – írja a 444.hu. Az NFÜ szerint már minden rendben.

A portál szerint Magyarország kutyaszorítóban van: nem jön pénz az uniós pályázatok két hatalmas szeletére, az energiahatékonysági és a közlekedési operatív programra. Az elsőből lehet például panelházakat felújítani, a másodikból új utakat, vasutat építeni.

A 444.hu információi szerint a számlák késedelmes brüsszeli kiegyenlítése nem szokatlan, ez a szocialista kormány alatt is előfordult, ilyenkor az államok a saját pénzükből hiteleznek. „Mint most teszi ezt a magyar is.” A probléma állítólag az, hogy a pályázatoknál a mérnököktől kamarai igazolást kért a magyar állam. Ezt Brüsszel azért látja problémásnak, mert ilyen igazolást külföldi mérnök nem tud benyújtani, ami a verseny korlátozása.

A regionális politikáért felelős biztos szóvivője közvetetten elismerte, hogy jelenleg nem jön pénz. Hivatalosan nincs még felfüggesztés, de a szabályok szerint ilyenkor már felfüggesztik a kifizetéseket, bár még van esély megegyezésre, és a számlák (legalább részbeni) rendezésére. Shirin Wheeler szóvivő szerint a brüsszeli kifogásokról februárban kapott a magyar kormány részletes dokumentumot.

A 444.hu által megkérdezett szakértők nem tudták megjósolni, milyen kimenetele lehet a vitának, de az biztos, hogy az igazi érvágás az lenne, ha ebben a konfliktusban Brüsszel magyar szempontból kedvezőtlenül döntene, és nem rendezné soha a beragadt számlákat.

NFÜ: rendeződött az operatív programok brüsszeli kifizetése

Okafogyottá vált az Európai Bizottság (EB) korábbi döntése, hogy felfüggesztette egyes uniós operatív programok (OP) kifizetését Magyarországnak, miután a magyar fél eleget tett az EB felvetésének és módosította a kifogásolt gyakorlatot – közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) az MTI kérdésére.

Bár Magyarország nem ért azzal egyet, hogy a közbeszerzési eljárások vitatott rendelkezései, amelyek 2007 óta hatályosak, korlátoznák a versenyt, de a vita gyors rendezésének érdekében 2013. február 1. hatállyal módosította a közbeszerzési gyakorlatot, úgy, hogy a kamarai regisztráció kizárólag a nyertes ajánlattevőtől követelhető meg – közölte az NFÜ.

Saját kezdeményezésére – közös megegyezéssel – keddi (április 30-i) hatállyal lemondott tisztségéről Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elnöke, aki 2010 júniusától töltötte be tisztségét. A lemondást Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter elfogadta. Petykó már kinevezésekor egyértelművé tette, hogy csak addig vállalja a feladatot, amíg a szervezet képessé nem válik a Magyarország rendelkezésére álló fejlesztési források teljes befogadására.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik