Gazdaság

Bankváltásra buzdít a PSZÁF

bank (bank)
bank (bank)

A bankszámlával kapcsolatos díjak az utóbbi időben jelentősen átrendeződtek, emiatt sokan gondolkodnak bankváltáson. A pénzügyi felügyelet szerint azonban a bankok tájékoztatása ma nem megfelelő ez ügyben. Ez pedig hátráltatja a bankváltást.

A hitelintézeti számlatermékek és kapcsolódó szolgáltatások díjai a közelmúltban emelkedtek, átrendeződtek, főleg a tranzakciós illeték bevezetése miatt. Ezért sokakban felmerülhet a bankváltás. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) viszont azt tapasztalta, hogy bár sok fogyasztót érint a kérdés, mégis kevesen cserélték le a bankjukat.

A bankváltási eljárásra egyébként ma nincs jogszabályi előírás, annak elveit önszabályozás keretében csak a Magyar Bankszövetség egy ajánlása foglalja össze. A PSZÁF vizsgálódásai során megállapította: a pénzügyi intézmények bankváltással kapcsolatos tájékoztatási gyakorlata számos esetben nem kielégítő.

Ezért a felügyelet vezetői körlevélben fogalmazta meg elvárásait. Ebben szerepel, hogy az intézmények készítsenek olyan egyoldalas, a lényegi információkat közérthető, átlátható, egyszerű nyelven összefoglaló dokumentumot, amelyben a bankváltással összefüggő tudnivalókat mutatják be a fogyasztóknak. A tájékoztatóban hívják fel a figyelmet arra is: bankváltáskor a meglévő bankszámla csak akkor szűnik meg, ha azt az ügyfél kifejezetten kéri, s a teljes bankváltáshoz minden egyéb, a bankszámlához kapcsolódó szerződést fel kell mondani. A körlevél melléklete mintát mutat be a tudnivalók összefoglalására.

A felügyeleti körlevél felszólítja a pénzügyi intézményeket arra is: tegyék könnyen elérhetővé az ügyfelek számára a PSZÁF honlapján elérhető internetes Bankszámlaválasztó programot és az egyéb felügyeleti tájékoztatókat is. A körlevél kiemeli, hogy amennyiben egy intézmény csatlakozott a bankszövetségi ajánláshoz, és nem teljesíti a bankváltással kapcsolatos felügyeleti ajánlásban foglaltakat, akkor az tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősülhet.

A PSZÁF honlapján, valamint 100 ezer példányban a pénzügyi intézményekhez és a fogyasztókhoz eljuttatandó papíralapú kiadványban és kisfilmben foglalta össze az egyszerűsített (egyablakos) bankváltás lépéseit, és hasznos tanácsokkal segíti a fogyasztókat a tudatos döntésben. A megfelelő bankszámla(csomag) kiválasztását támogatja a PSZÁF Bankszámlaválasztó programja is, amelyben összehasonlíthatóak a lakossági bankszámlák és egyéb, ezekhez kapcsolódó szolgáltatások kondíciói. Az ügyfél egyedi bankszámla-használati szokásai alapján az alkalmazás a számlaforgalom becsült havi költségeit is kiszámítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik