Gazdaság

Nővért, de gyorsan!

egészségügy - nővér ápoló (nővér, ápoló, egészségügy, )
egészségügy - nővér ápoló (nővér, ápoló, egészségügy, )

A létszám- és keresetadatok a jó idő megjöttével összességében kicsit derűsebbek, ám az egészségügyben nagy gond van.

Kezdeném a jó hírrel: továbbra is valamelyest nőnek a nettó bérek a magyar gazdaságban. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint január-februárban 4 százalékkal keresett többet átlagosan minden ember, mint tavaly ilyenkor. Ezzel – közfoglalkoztatottak nélkül – 146 ezer forint lett a havi nettó átlagbér. Ekkora reálbérnövekedésre már jó ideje alig volt példa: tavaly az év során összesen 2 százalékkal nőttek a reálbérek.

Különösen megnyugtató, hogy ezt csak részben bánja az adófizetők pénze: a versenyszférában is 4 százalékkal kerül több pénz az emberek zsebébe. Ez részben az adóváltozások miatt volt, ugyanis a bruttó béreik „csak” 2 százalékkal nőttek.

A legjobban fizető szektorok – átlagfizetések

Pénzügyi, biztosítási tevékenység: 293 ezer forint

Információ és kommunikáció: 276 ezer forint

Villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás: 231 ezer forint

Szakmai, tudományos, műszaki tevékenység: 198 ezer forint

Közigazgatás, védelem; kötelező társadalombiztosítás: 167 ezer forint

 

Sajnos vannak rosszabb hírek is. A bérnövekedés részben az elbocsátások folytatásával függ össze: 2,57 millió ember volt a versenyszférabeli vagy közszférabeli állásban, ami 1,8 százalékos csökkenés tavaly ilyenkorhoz képest. Januárhoz képest februárban 7 ezer embert küldtek el.

Kihúzták a dugót az egészségügyben

A legnagyobb létszámcsökkenés az egészségügyben volt: 5300 emberrel kevesebb dolgozott a szektorban februárban, mint januárban. (Tavaly februárhoz képest 5,3 százalék volt a veszteség, tehát körülbelül 11 ezer fő.) Ehhez képest a gigantikus – 322 ezer fős – létszámú kereskedelem 4 ezer fős havi leépítése smafu.

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Persze szerencsére azért egész jelentős felvétel is volt pár szektorban. És amilyen igazságtalanul – de logikusan – működik a piac, persze a legnagyobb felvétel pont azokban az ágazatokban volt, ahol a bérek magasak. Nem kizárólag azért: a logisztika, az építőipar és az oktatás azért nem kimondottan a legjobban fizetett munkák: az oktatásban 130 ezer forint az átlagos fizu, az építőiparban 112 ezer, a logisztikában pedig 136 ezer.

Indult pár építkezés

Vegyük észre, mert fontos, hogy volt egy kis felvétel az építőiparban. Nem sok ember, de mivel ez az ágazat a feketefoglalkoztatásról híres, ezért elképzelhető, hogy ennél valójában több ember kapott munkát. Az építőipar azért különösen fontos, mert ez a belföldi fogyasztásnak talán a legjelentősebb indikátora: ha az emberek építkezni kezdenek, akkor hajlandók beruházni a vészidőkre való tartalékolás helyett.

(Az alapkamatvágással például ezen keresztül lehet stimulálni a növekedést: ha elég alacsony a pénz, amit kapok a pénzemért, akkor inkább elköltöm, mert azzal járok jobban.)

A legtöbb embert felvevő szektorok (februárban januárhoz képest)

Információ és kommunikáció: 3300 fő

Közigazgatás, védelem; kötelező társadalombiztosítás: 1700 fő

Logisztika, szállítás, raktározás: 600 fő

Építőipar: 500 fő

Oktatás: 100 fő

 

A köz munkásai

A közszférában összességében továbbra is zajlik a leépítés: februárban 679 ezer ember dolgozott a közszférában (ebből 30 ezer közmunkás), azaz háromezer fővel kevesebb, mint januárban. Az átlagos nettó keresetük 107 ezer forint volt, valamivel kevesebb, mint tavaly januárban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik