Gazdaság

Volt hónap, hogy Nógrádban 20 ezren sem dolgoztak

munkás (furó, munkás, )
munkás (furó, munkás, )

Csupán három olyan megye volt, ahol a gazdasági társaságok több embert foglalkoztattak, mint egy évvel korábban.

Az elmúlt 12 hónapban mindössze egyszer – tavaly júniusban – haladta meg a foglalkoztatottak száma a 2 millió 600 ezret a gazdasági társaságok körében a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) leadott létszámadatok elemzése alapján. A fővárosban 1 millió körül stagnál a dolgozók létszáma, Nógrád megyében viszont volt olyan hónap, amikor a 20 ezret sem érte el – derül ki a Bisnode üzleti információs szolgáltató legfrissebb elemzéséből.

Március végén 2 millió 544 ezer embert foglalkoztattak a cégek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) leadott létszámadatok alapján, ami 3 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban ugyanebben a hónapban, viszont 2 ezerrel több, mint 2011 márciusában.

A NAV létszámadataiból az is kiderül, hogy az elmúlt 12 hónapban mindössze egyszer haladta meg a 2 millió 600 ezret Magyarországon a gazdasági társaságok által foglalkoztatottak száma. A két legerősebb régióban sem látszik növekedés. Budapesten 1 millió, Pest megyében pedig jellemzően 310 ezer a foglalkoztatottak létszáma.


Fotó: Kummer János

Tavaly márciushoz képest a legjelentősebb csökkenés Komárom-Esztergomban következett be: itt csaknem 8 százalékkal esett vissza a cégeknél bejelentett dolgozók száma. Létszámnövekedés csak három megyében látszik, ezek közül a legnagyobb – 1,9 százalékos – bővülés Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt, majd Győr-Moson-Sopron következik a képzeletbeli toplistán 1,6 százalékkal. Veszprémben is bővült a foglalkoztatottak köre, de mindössze 73 fővel.

Ha hónapról hónapra elemezzük a területi adatok változását, összességében megállapítható: a magyar munkaerőpiac még mindig tetszhalott állapotban van. Sem a létszámcsökkenés, sem a -bővülés mértéke nem jelentős egyik megyében sem – mondja az információs szolgáltató igazgatója, Keleti József.

A statisztika azt bizonyítja, hogy a munkaerő-piac képtelen kitörni a stagnáló állapotból. De legalább nem romlott lényegesen a helyzet – mondja Keleti József.  – Minden jel arra utal, hogy a cégek többségnél már lezajlottak a gazdasági visszaesés miatt szükségessé vált leépítések. Most pedig kivárnak, figyelve a magyar és az európai gazdasági folyamatokat, ezen belül is kiemelten azt, hogy a német gazdaságban mi történik.  Úgy tűnik tehát, az új beruházásokra és az ezektől várható létszámbővítésekre is várni kell.

A KSH legutóbbi statisztikája szerint a december–februári időszakban országosan 23 ezer fővel nőtt a foglalkoztatás az előző évihez képest. Ez a statisztika azonban megkérdezésen alapul, és nem azt mutatja, a NAV-nál hány bejelentett embert tartottak nyilván. A KSH azt rögzíti, hogy a válaszadók közül kinek volt legalább egy napig munkája, akár cégnél, akár a közszférában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik