Gazdaság

Hihetetlenül sok földet osztanának ki

szántóföld (szántóföld, aratás)
szántóföld (szántóföld, aratás)

Az eddigi legnagyobb állami földosztás jöhet Magyarország történelmében.

Az eddigi állami földosztások területének sokszorosát hirdetné meg haszonbérletbe vételre a Magyar Hírlap információi szerint a kormány.

A lap úgy tudja, hogy ezt ma jelenti be a vidékfejlesztési miniszter. Információik szerint a minisztérium úgy számol, hogy a haszonbérleti pályázatnak mintegy kétezer nyertese lesz, ami azt jelenti, hogy átlagosan száz hektár jut egy-egy gazdálkodóhoz. A program célja elméletileg az agrárközéposztály megerősítése, a családi gazdaságokon alapuló, versenyképes középbirtokok támogatása, valamint a földspekuláció megszüntetése.

Soha egyetlen kormány sem hirdetett meg ekkora földterületre ilyen pályázatot – teszi hozzá a lap.

Megkérdeztük a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet, hogy igaz-e a hír, ám a szóvivő csak ennyit mondott: „Egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk a hírt, de még a nap folyamán válaszolunk.”

Ez a nagy szám azonban túlzásnak tűnik: a Nemzeti Földalapban lévő termőföldből összesen 370 ezer hektárnyi olyan, amely haszonbérleti szerződéssel hasznosítható. Ebből 65 ezer hektárnak a haszonbérlete nem volt hosszabb távon megoldott, ez volt az első két kör földpályázat, amelyet követett pár újabb kör.

Így könnyen lehet, hogy 200 ezer hektárnyi földet legfeljebb akkor lehetne új bérlőkhöz juttatni, ha élő szerződéseket bontanának fel, vagy a természetvédelmi területek hasznosítását is újragondolnák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik