Gazdaság

Matolcsy a hiányról jelentett

2,1 százalék volt az államháztartás GDP-arányos hiánya 2012-ben – tudatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az államháztartás hiánya a GDP 2,1 százalékának felelt meg 2012-ben és 584 milliárd forintra rúgott, az államadósság pedig 79,2 százalékon állt és 22 381 milliárd forintot tett ki – derült ki a pénzügyi számlák tavalyi negyedik negyedéves adataiból. Az államháztartás nettó adóssága 17 153 milliárd forint, a GDP 60,7 százalékának megfelelő összeg volt. A negyedik negyedévben a forint gyengülése 278 milliárd forinttal növelte, míg a nettó hiteltörlesztés 102 milliárd forinttal csökkentette az adósságállományt. A negyedik negyedévben az államháztartás hiánya 229 milliárd forint, az időszak alatt termelt GDP-hez képest 3 százalék volt – derül ki az MNB jelentéséből.

A KSH kicsit másképp számolt

A kormányzati szektor hiánya az EU – túlzottdeficit-eljárásban figyelembe vett – módszertana szerint 566,7 milliárd forint, azaz a bruttó hazai termék 2,0 százaléka volt 2012-ben – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az általános, ESA-módszertan szerint számított hiány ugyanakkor 593,4 milliárd forint, a GDP 2,1 százaléka volt. Jelentősen, 53 százalékkal az egyéb bevételek csökkentek, a többi bevételtípus ezzel szemben 6,5 százalékkal nőtt. Ezen belül a jövedelemadó-bevételek 10,1, a termelési és importadók 9,3 százalékkal bővültek, amelyből az általános forgalmi adó bevétele 10,3 százalékos növekedést tesz ki. Ez az áfakulcs 27 százalékra emelésének és a kiutalásra vonatkozó szabályok változásának is tulajdonítható – közölte a KSH.

A kiadások 0,6 százalékkal csökkentek

A munkavállalói jövedelemre fordított kiadásoknál 1,4, az egyéb kiadásoknál 8,8 százalékos csökkenés volt megfigyelhető. Utóbbinál a bázisévben elszámolt egyedi tételek – MÁV-adósság, MFB-veszteségtérítés – is hozzájárultak a jelentős csökkenéshez. Ezzel szemben a pénzbeni társadalmi juttatások 1,2, a felhalmozási kiadások 2,0, a kamatkiadások 3,1 és a folyó termelőfelhasználás 3,7 százalékkal növekedtek. Tavaly a negyedik negyedévben a kormányzati szektor hiánya – az ESA-módszertan szerint – 166,6 milliárd forint volt, ami alacsonyabb az előző év hasonló időszaki 515,4 milliárd forintos hiánynál. A bevételek 3 611,8 milliárd, a kiadások 3 778,3 milliárd forintot tettek ki.

A kormány optimista

A kormány jelezte, hogy a KSH által közzétett adatok alapján 2012-ben az uniós módszertan szerinti hiány a GDP 2 százaléka volt, ami kedvezőbb a nemzetközi partnerek korábbi várakozásainál. Az Európai Uniónak kiküldött előrejelzés azt is megerősíti, hogy idén teljesülni fog a kormány által kitűzött 2,7 százalékos hiány, ami bizonyítja a kormány „elkötelezettségét és képességét a hiány tartósan 3 százalék alatt tartásában”, így jó esélyünk van arra, hogy kikerüljünk a 9 éve tartó túlzottdeficit-eljárás alól – írta a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az biztos, hogy újabb nagy lépést tett előre a magyar kormány azért, hogy az ország kikerüljön az Európai Unió túlzottdeficit- eljárása alól, hiszen így már két egymást követő évben is teljesítette a maastrichti követelményeket a kormány. Az ugyanakkor gondot okozhat, hogy az EU szerint az államadósság mértéke nem csökkent, ami pedig nagyon fontos Brüsszelnek.

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint stagnál a magyar gazdaság, idén és jövőre is a bruttó hazai termék 3,4 százaléka lesz az államháztartási hiány Magyarországon. Brüsszel úgy számol, hogy csak 2014-ben indul el a növekedés (1,3%), miután a kivitel bővülése és a belső fogyasztás mellett a háztartások fogyasztása is enyhén bővülhet. A nem kormányzati beruházások azonban 2015-ben is várhatóan csökkenni fognak. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint Brüsszel előrejelzésével szemben Magyarország biztonságosan képes lesz jóval 3 százalék alatt tartani a költségvetés hiányát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik