Gazdaság

Jön a NAV, ha ellinkeli a kamarai tagdíjat

Március 31-ig kell a vállalkozóknak befizetniük a kamarai hozzájárulási díjat. A későktől duplán hajtják be az összeget.

Érdemes még ezen a héten rendezni az 5000 forintos kamarai hozzájárulási díjakat, egyébként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal végrehajtási eljárásban szedi be az összeg dupláját – hívja fel a hazai társaságok figyelmét a MAZARS pénzügyi tanácsadó cég. Aki nem fizet, annak a tartozása köztartozásnak minősül, így azt mérlegelés nélkül, adók módjára hajtja be NAV.

Az újdonság ebben az inkasszó. Eddig ugyanis nem volt különösebb szankciója annak, ha az 5000 forintos éves hozzájárulást nem fizették be a vállalkozások, mert az adóhivatal csak 10 ezer forintot meghaladó tartozásoknál indított végrehajtási eljárást.

Most viszont már van: a nem fizetőknél tényleges végrehajtás indul, és a NAV a tartozáson felül felszámít további 5000 forint végrehajtási díjat is. Ráadásul kibúvó sincs, hiszen az adóhatóság a kamarák által átadott tartozások jogosságát nem is mérlegelheti – foglalta össze a lényeget a cég szakjogásza, Borsy János.

A hozzájárulást tavaly vezették be, a kötelező regisztrációval együtt. A regisztrációt már ellenőrzik is a kamarák, és ha azt látják, hogy a vállalkozás nem regisztrált, felszólítják, hogy öt napon belül tegyen eleget a kötelezettségének. Ha ez a felszólítás eredménytelen, a kamara hivatalból regisztrálja a vállalkozást, és a NAV-on keresztül behajtatja a díjat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik