Gazdaság

A megtakarításokra fáj az állam foga

malacpersely (malacpersely)
malacpersely (malacpersely)

A bankbetétekből szeretnének devizát átcsatornázni magyar állampapírokba – írja a Napi Gazdaság.

A gazdasági lap az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által szervezett háttérbeszélgetés alapján arról ír, hogy ​ sok külföldi állampapír-tulajdonos vehetett a múlt hónapban a kibocsátott dollárkötvényekből. Így idén eddig mintegy 200 milliárd forinttal csökkent a külföldiek kezében lévő forintkötvény-állomány. Borbély László, az ÁKK vezérigazgató-helyettese szerint ez nem olyan nagy gond, bár az a tapasztalat, hogy aki a forint-állampapírt veszi, az veszi a devizát is, ilyen értelemben számolni kell kiszorító hatással egy devizakibocsátásnál.

Az újabb devizakötvény kibocsátási tervről Borbély annyit mondott, hogy számításaik szerint a magyar lakosságnak és cégeknek 5-5 milliárd eurónyi bankbetétje lehet, ezek futamidejéről nem sokat tudni. Az adósságkezelő szeretne 2,5-3 éves futamidőn devizát bevonni, de véges, hogy mennyit lehet a bankbetétekből átcsatornázni, hiszen a lakosságnak szánt euróalapú kötvényeknél is érződik a kiszorító hatás, a második sorozatban már lassul az értékesítés.

A hazai szereplőknél az ÁKK tavaly komoly eredményeket ért el, csaknem 500 milliárd forinttal nőtt a háztartások kezében lévő állomány. Ez azonban kockázatokkal is jár, hiszen a tavalyi vásárlások durván háromnegyede éven belüli lejáraton történt, ami miatt érezhetően rövidül az állampapírok átlagos hátralévő futamideje. Egyelőre a lakosság megújítja lejáró kötvényeit, de mindenképpen stratégiai cél, hogy nőjön az átlagos futamidő – írja a lap.

Borbély László elárulta, már benyújtottak a minisztériumnak egy javaslatot egy új típusú, a lakosságnak szánt termékről, amelynek részletei még nem nyilvánosak. A cél az, hogy ismét elérjük a 2004–2005 körüli szintet, amikor – a mostani 4,5-5 százalékkal ellentétben – a forintállampapír-állomány 10 százaléka volt hazai kézben.

A vezérigazgató-helyettes szerint nincs értelme az ÁSZ által javasolt kéthetes MNB-kötvényekből 3 hónaposnál rövidebb diszkontkincstárjegybe átcsatornázni a forrásokat. „Az átlagos futamidő így is viszonylag rövid, ez az egyik legnagyobb kockázat, a stratégiában ezt rövidíteni öngyilkos lépés lenne.” Örülünk, hogy sikerült kitörni a kilencvenes évek közepi rövidpapír csapdából, a jelenlegi 2,5 éves átlagos futamidő alá bemenni túl kockázatos, hiszen Magyarországon a legnagyobb a térségben az éves refinanszírozási szükséglet – tette hozzá Borbély László.

Néhány hete Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban buzdította államkötvény-vásárlásra a magyar háziasszonyokat. A kormányfő szerint, ha amerikai és brit milliárdosoknak megéri magyar államkötvényeket venni, akkor a magyar háziasszonyoknak is: „azért biztatok mindenkit , hogy ha van pénze, vásároljon magyar államkötvényt. Mindenki jobban jár, ha a magyar államadósság és az utána fizetett kamat magyar háztartások kezébe kerül” – tette hozzá Orbán Viktor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik