Gazdaság

A forint miatt a 2008-as Orbán lemondatná önmagát

forint-euró (forint, euró, árfolyam)
forint-euró (forint, euró, árfolyam)

Szerdán délelőtt az euró árfolyama átlépte a 307 forintot. Az MSZP szerint az „Orbán–Matolcsy kettős ismét bedöntötte a forintot".

Az eurót délelőtt fél tízkor 307,02 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a kora reggeli 306,52 és az előző esti 305,74 forint után. Kedden délután 306,88 forint volt az euró legmagasabb árfolyama.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint előző nap több tényező együtt gyengítette a forintot. Egyrészt februárban az infláció a 3 százalékos célkitűzés alá esett, ebből egyes elemzők arra következtettek, hogy akár már márciusban 50 bázisponttal csökkentheti az alapkamatot az MNB, amit a piac el is kezdett beárazni. Gyengítette a forintot az is, hogy Orbán Viktor kormányfő szerint a vállalkozásoknak a jelenlegi 8-10 százaléknál lényegesen alacsonyabb kamatokon kellene hitelhez jutniuk, a kis- és középvállalkozások devizahiteleit pedig forintra kellene átváltani.

A dollár jegyzése 235,36 forintra emelkedett az előző esti 234,78 forintról. A svájci frank 249,05 forintot ért szerdán délelőtt, míg kedden este 247,77 forinton jegyezték. A japán jen árfolyama 2,4597 forintra változott az előző esti 2,4487 forintról.

MSZP: Orbán szerint Orbánnak már le kellene mondnia

„Az Orbán–Matolcsy kettős ismét bedöntötte a forintot. Ezzel a Fidesz Zrt. spekulánsai megint jól járnak, az átlagemberek viszont újra súlyos árat fizetnek” – tudatta az MSZP szóvivője. Török Zsolt szerint Matolcsy György jegybanki kinevezése és Orbán Viktor újabb demokráciaromboló intézkedései miatt az euróval, a svájci frankkal és a dollárral szemben is rekordszint közelébe gyengült a forint. Ez újabb három csapást jelent az egyre rosszabbul élő családoknak.


Fotó: Kummer János

„A frankárfolyam elszabadulása lehetetlen helyzetbe hozza a lakás- és autóhitelt törlesztőket. A forint dollárral szembeni leértékelése előbb az üzemanyagárak, majd a tej és a kenyér árának növekedésében fog jelentkezni. A 300 forint feletti euróárfolyam pedig az államadósság-csökkentést ássa alá, ez pedig a befektetői bizalom további romlását vonja maga után.

Mindez megint azokat sújtja, akik egyre bizonytalanabbul élnek, és mit sem tehetnek az Orbán-kormány igazságtalan gazdaságpolitikájáról. Az MSZP célja, hogy az Orbán-kormány teljesítményével joggal elégedetlen emberek 2014 után a mainál kiszámíthatóbban és jobban éljenek. Ehhez olyan erős forintra lesz szükség, mint a 2010-es kormányváltáskor volt, amikor 265 forint volt az euró és 185 forint volt a svájci frank” – írta Török Zsolt. Az MSZP szóvivője közleményét azzal zárta, hogy idézte Orbán Viktort, aki öt éve ezt mondta: „Az a miniszterelnök, akinek kormányzása idején 300 Ft fölé emelkedik az euró árfolyama, nem tud kormányozni és le kell mondania!”

Barcza a forintról: Erre még nem volt példa

Először tapasztalhatjuk meg, mit csinál a forint, ha nem a kamat tartja mesterséges szinten, hanem a kereslet-kínálat alakítja – mondta Barcza György, a Századvég Gazdaságkutató vezető elemzője az M1 reggeli műsorában. A közgazdász hangsúlyozta, bár a forint a napokban negatív irányba mozdult, a gyengülés nyugodt ütemű, és pánikra nincs semmi ok. Európában most visszaesés van, az export is visszaesik Magyarországon, így természetszerűleg gyengébb az árfolyam is – magyarázta az elemző.

Ugyanez játszódott le egyébként Csehországban 2008–2009-ben, csak erre nálunk még nem volt példa, mert magas kamattal mindig eltérítettük az árfolyamot a magas szinttől – emlékeztetett a szakember. A körülmények is hasonlóak egyébként: az infláció már alacsony (kedden 3 százalék alatti adat jött), az alapkamat lent van, és várhatóan tovább csökken, azaz kezdünk hasonlítani a normálisan működő cseh pénzpiacra, ami alapvetően örömteli – értékelte Barcza.

Rövid távon, persze, jobb az erős forint, de a válság során például megtapasztaltuk, hogy ez mennyire visszaüthet – mondta Barcza, aki fontosabb tényezőnek látja az árfolyam-stabilitást, még ha ez magasabb szinten is valósul meg. A szakember hangsúlyozta: a forint további mozgását továbbra is elsősorban az európai gazdasági helyzet határozza majd meg, mivel pedig innen még mindig nincsenek jó hírek, a recesszió mélyülni látszik, a forintra sem várhat sok jó. Az elemzők most az év második felére jósolják az európai fellendülést, addig a forint várhatóan a 300-310-es szinten mozoghat majd. Az exportőröknek egyébként ez jó hír, a devizahitelesek pedig a gazdasági növekedés beindulásában és a munkanélküliség csökkenésében bízhatnak – hangsúlyozta a Századvég Gazdaságkutató vezető elemzője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik