Gazdaság

Varga szerint nem kell javítani az egyenlegen

varga-mihaly(210x140)(4).jpg (varga mihály, )
varga-mihaly(210x140)(4).jpg (varga mihály, )

A miniszteri poszt várományosa újabb személycserékről, uniós eljárásról, IMF-hitelről és gazdasági növekedésről beszélt.

A Magyar Hírlapnak adott interjúban Varga Mihály kifejezetten szerencsésnek mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Nemzeti Bank közötti együttműködést, ami egyáltalán nem veszélyezteti a jegybank függetlenségét. Szerinte lesznek még személycserék az államtitkári körben. A miniszteri poszt várományosa úgy látja, a költségvetés rendben van, nincs szükség egyenlegjavító intézkedésekre. Magyarország májusban-júniusban kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás hatálya alól, a kormány elkötelezett ebben a kérdésben, és ebből a célból nem lehet engedni.

Szerinte az IMF-hitel kérdése „elfáradt történet”, ám egy esetleges piaci turbulencia esetén szükség lehet még a nemzetközi pénzügyi védőhálóra. A kormány azért beszél növekedési fordulatról, mert várakozásai szerint 0,5-1 százalék körül alakulhat idén a magyar gazdasági növekedés, miután „tavaly több rendszerszintű átalakuláson ment át Magyarország”. Konszolidálták a költségvetést, átszervezték a közigazgatást – tette hozzá.

A miniszterjelölt abban is bízik, hogy idén jobban teljesít az agrárium, több uniós forrás jut el a gazdasági szereplőkhöz, s javul a helyzet a külpiacainkon is. Utóbbi azért fontos, mert a kivitel adja a bruttó hazai termék jelentős részét. Szerinte a kabinet megteremtette a szükséges előfeltételeket a gazdasági növekedéshez.

Az adócsökkentés révén több pénz marad az embereknél – ez pedig azért fontos, mert a fogyasztás növekedésével a hazai kisvállalkozásokat is lehet ösztönözni. A nemzetgazdasági miniszteri poszt várományosa a Magyar Hírlapnak arról is beszélt, hogy a különadók (így a bankadó) eltörléséről el lehet gondolkodni, ha a magyar gazdaság növekedésnek indul. Hangsúlyozta, hogy jól működő bankrendszer mellett nincs gazdasági növekedés, így a devizahitelesek megsegítését a bankokkal együtt lehet elképzelni. Mint mondta, folynak már a tárgyalások a szektor képviselői és a kormány között.

Varga többet adna a turizmus fejlesztésére

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterként folytatni kívánja azt a 2010-ben elindult munkát, amely a turizmust beemelte a gazdasági növekedéshez és a magasabb foglalkoztatáshoz hozzájárulni képes ágazatok közé, és azon lesz, hogy nagyobb összeg jusson a turizmus fejlesztésére, mint az előző uniós költségvetési ciklusban.

A nemzetgazdasági miniszteri poszt várományosa a parlament sport- és turizmusbizottságának keddi meghallgatásán elmondta: a kormányprogram két fontos célkitűzése az államadósság csökkentése és a foglalkoztatás bővítése. A turizmus fejlesztése jól illeszkedett az Új Széchenyi Tervbe, ezért is volt fontos, hogy a költségvetési zárolások, átrendezések ne érintsék az ágazatot, megkapja azt a támogatást, ami a működéséhez szükséges. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterré való kinevezését 14 igen és 3 nem szavazat mellett támogatta a bizottság.

Varga sem tudott Rogán útjáról

A leendő nemzetgazdasági miniszter szerint a parlament oktatási bizottságának keddi ülése után azt mondta: sem a pénztárgépek műszaki terveinek csúszása, sem az elektronikus útdíj bevezetése körüli bizonytalanság miatt nem kell módosítani a költségvetést. Az első két hónapon vannak túl, és az első hónapnak vannak meg a pontos államháztartási adatai. Eszerint 0,5 százaléka teljesült az egész évre várható hiánynak, azaz semmilyen tekintetben nem indokolt a változtatás – tette hozzá.

Varga emlékeztetett a kormány februári döntésére, amellyel a két vitatott kérdésben felgyorsítják a munkát. Az első félévben ezeknek meg kell valósulniuk, és a kijelölt miniszter szerint teljesíthetők a kapcsolódó feladatok. A devizaadósoknak nyújtandó esetleges újabb mentőcsomagról Varga Mihály azt mondta: a korábbi lépésekkel jelentős részükön tudtak segíteni, ugyanakkor tudják, hogy az árfolyamváltozás még mindig jelentős kört érzékenyen érint, és az euró vagy a svájci frank néhány forintnyi árfolyamváltozása nagyon sokaknak megnehezíti a törlesztést. A bankszövetséggel azon dolgoznak, hogy további lehetőséget kínáljanak számukra is.

A miniszterjelölt jelezte: az MNB devizatartalékáról a kormány nem dönthet, csak a jegybank, illetve a monetáris tanács. Azzal kapcsolatban, hogy egy orosz honlap szerint Rogán Antal, a gazdasági bizottság fideszes elnöke, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője a múlt héten Moszkvában arról tárgyalt az állami duma alelnökével, hogy a devizatartalék egy részét rubelben tartanák, jelezte: ő nem tud ilyen tárgyalásról, információi szerint pártközi egyeztetések zajlottak.

Arról, hogy adott esetben a dollár helyett rubelben halmoznák fel a devizatartalékot vagy annak egy részét, és hogy ez nem jelentene-e problémát egy válsághelyzetben, azt mondta: minél több lábon áll egy ország, annál stabilabb, erősebb. Ha csak egy valutára helyezik hangsúlyt, akkor hibát követnek el – közölte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik