Gazdaság

Pénzpumpává válhat az MNB

mnb (mnb, magyar nemzeti bank, )
mnb (mnb, magyar nemzeti bank, )

Elképzelhető, hogy az új MNB-vezetés a brit jegybankéhoz hasonló módon pumpálna életet a haldokló magyar hitelezésbe. Az alapkamatnál jóval olcsóbban adna a bankoknak pénzt, feltéve, hogy azt hitelezésre használják fel.

Piaci információkra hivatkozva írja a Napi Gazdaság, hogy a Bank of England (BoE) által bejáratott eszközzel élne a márciustól új vezetéssel működő MNB. Ennek lényege, hogy akár a jegybanki alapkamatnál több száz bázisponttal is olcsóbban biztosítana a kereskedelmi bankoknak forrást. A feltétel az lenne, hogy az így kapott olcsó pénzt a vállalatok és a lakosság hitelezésére használják fel.

A briteknél fél éve megy a program, de az elemzők szerint ellentmondásoktól sem mentes. Mert például a jelzálogpiac megélénkült, és a kamatok is csökkentek, viszont viszonylag kevés pénzt hívtak le eddig. Egyes szakértők szerint még fél év kell ahhoz, hogy egyértelmű értékelést lehessen adni.


(Fotó: Kummer János)

Szakértők szerint, ha az MNB követi a példát, az sem jelent biztos sikert. Mert még ilyen áron sem lehet garantálni, hogy a pénz biztosan eljusson a reálgazdaságba.

Ma a hitelfelvételt nem a banki forráshiány vagy a kölcsönök ára korlátozza, mondják a szakértők, hanem az, hogy senki nem akar hitelt felvenni, a vállalkozások nem akarnak beruházni. Persze ha a szuperolcsó forrás pozitívba fordítja a megtérülést, az meghozhatja a beruházási kedvet.

Ha valóban működésbe lép a pénzpumpa, az is kérdés lehet, hogy a korábbi, drágább hitelek kiváltására használhatóak lesznek-e majd a megnyíló új források – említi meg a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik