Gazdaság

Így csuklóztatják a kis cégeket a nagyok

könyvelő (könyvelés, )
könyvelő (könyvelés, )

A könyvelők egyesületéhez számos panasz érkezett kisebb cégektől, hogy tekintélyes megrendelőik visszadobták a számláikat, mert azokra nem írták rá az adószámukat. Holott ez nem is kötelező.

Van egy kis katyvasz az adózásban, ami elég bosszantó lehet a kisebb beszállítóknak. Több nagy cég tévesen értelmezi ugyanis az új áfaszabályt, s ezért egységesen minden beszállítójától azt kéri, írja rá az adószámát a kiállított számlára. Akinek a számláján nem szerepel a megrendelő adószáma, azt pedig visszaküldik. Pedig nem igaz, hogy január elsejétől általánosságban kötelező lenne a megrendelő adószámát feltüntetni a számlákon – hívta fel a figyelmet a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE).

A zavart bizonyára az okozhatta, hogy január elsejétől a jogosulatlan áfavisszaigénylés visszaszorítása végett szigorodott az áfabevallás. A tételes áfázás azonban csak akkor lép be, ha egy adott bevallási időszakban két partner között kétmillió forint feletti áfaösszegű számlázás történt. Ekkor valóban kötelező a megrendelő adószámát feltüntetni a számlán. S ezenkívül az áfabevallás mellékleteként adatokat kell szolgáltatni az adó alapjáról, összegéről, a számla összegéről, illetve a teljesítés időpontjáról. Méghozzá a számla kiállítójának és befogadójának egyaránt. Az előírás az eva-körbe tartozó, tehát áfabevallásra nem kötelezett szereplőket is érinti.


Fotó: Neményi Márton

De az egyben azt is jelenti, hogy az adószám feltüntetése csak akkor kötelező, ha az áfa összege eléri vagy meghaladja a kétmillió forintot az adott bevallási időszakban. Ha nem éri el, akkor nem kötelező. Persze biztosan kényelmesebb minden beszállítótól kérni, hogy tüntesse fel a vevő adószámát, mint figyelgetni, hogy elérte-e az áfaösszeg a határt. Ez azonban nem lehet ok arra, hogy visszaküldjék a számlákat, és egységesen felesleges adminisztrációra kötelezzék a beszállítókat. Annál is inkább így van ez, mivel a számla elszámolhatóságát és áfatartalmának érvényesítését nem veszélyeztetik az alaki, formai hibák – jegyzi meg az egyesület.

Az MKOE azt kérte, az adóhatóság egy közleménnyel erősítse meg: ez a gyakorlat helytelen. Úgy tudjuk azonban, hogy a kérésüket nem teljesítette a NAV. Ezt úgy értelmezik: az adóhivatal örömmel veszi, ha a nagyobb cégek túlzásba viszik a bürokráciát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik