Gazdaság

Dollárkötvény: az éves terv több mint fele teljesült

dollár (dollár, )
dollár (dollár, )

Az idei devizakibocsátási tervnek kicsit több mint fele teljesült a keddi dollárkötvény-kibocsátással – mondta Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese szerdán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Borbély László András hangsúlyozta, hogy Magyarország összesen 3,25 milliárd dollár értékben bocsátott ki devizakötvényt: ötéves lejárattal 1,25, tízévessel pedig 2 milliárd dollárnyit. A tízéves, 5,4 százalékos kamatszinttel kínált kötvény iránt volt nagyobb érdeklődés – fűzte hozzá.

A 2013-ra vonatkozó kibocsátási terv szerint az idén 5,1 milliárd eurónyi devizaadósság jár le, amelynek nagy részét 4-4,5 milliárd eurós devizakötvény-kibocsátással kíván finanszírozni az ÁKK; a keddi kibocsátással az éves kibocsátási tervnek kicsit több mint fele teljesült.

A vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy a befolyt összeget átváltották euróra – ez 2,5 milliárd eurót jelent –, vagyis a teljes cash-flow-ját mostantól a magyar állam euróban fogja felvenni.

Arra a kérdésre, hogy miért nem euróban bocsátotta ki az ÁKK a kötvényeket, Borbély László András elmondta: azt érdemes megnézni, hogy az adott időszakban melyik piacon van a legtöbb pénz, befektetői szándék, és hol lehet a legjobb hozamokat elérni. A vezérigazgató-helyettes kifejtette: jelenleg leginkább az amerikai befektetési alapok vannak kiéhezve arra, hogy nem amerikai állampapírokat is vásároljanak, mivel az amerikai állampapír-hozamok rendkívül alacsonyak. „Ezért ők szívesen vásárolnak nagyobb kockázatú, de magasabb hozamú állampapírokat” – mondta Borbély László András.

Szólt arról is, hogy az ötéves kötvény euróban jelentkező költsége 4, a tízévesé pedig 5,2 százalék között van.

Borbély László András ismertette, hogy a kibocsátást előkészítő hétnapos befektetői találkozósorozat keretében 38 találkozón vettek részt az Államadósság Kezelő Központ és a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik