Gazdaság

Így egyengetik Matolcsy útját az MNB-elnöki székig

mnb (mnb)
mnb (mnb)

Hónapok óta megy a találgatás, ki lesz Simor András jegybankelnök utódja. Vajon Matolcsy Györgyöt bízza-e meg a miniszterelnök, vagy sem? A legutóbbi történések arra utalnak, hogy ennek egyre nagyobb az esélye.

Még csak találgatások vannak arról, ki lehet az MNB új elnöke. Ami biztos: Simor András jegybankelnök megbízatása március 3-án jár le. Ami valószínű, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csak az utolsó pillanatokban (március elsején) fogja megnevezni, kit jelöl a posztra.

A Royal Bank of Scotland londoni elemzői szerint ez azt jelenti, hogy az új jelölt nem lesz piacbarát. S mivel Magyarország éppen eurokötvény-kibocsátás előtt áll, logikus lépés lehet a nem piacbarát jelölt személyét minél később bejelenteni. Azt is megemlítik: az időhúzás mögött az is lehet, hogy Orbán Viktor időt ad Matolcsy Györgynek: kedveltesse meg magát a befektetőkkel – írja a Portfolio.hu.


Megy a találgatás (Fotó: Kummer János)

S ha belegondolunk, a befektetők megszelídítését már meg is kezdte a nemzetgazdasági miniszter. Hiszen a Dow Jonesnak nemrégiben adott interjújában és a The Wall Street Journalban közölt nyilatkozatában a korábbinál jóval konzervatívabban fogalmazott. Mondhatni, sutba dobta unortodox jegybanki elképzeléseit.

Matolcsy György többek között azt mondta, hogy a Magyar Nemzeti Banknak rendkívül óvatosan kell lépnie a gazdaság élénkítése érdekében, tekintve az ország jelentős devizaadósságát és a pénzpiacok bizonytalan állapotát. A tárcavezető azt is kijelentette: az MNB-ben semmiképpen sem szabad a bankóprés működtetésével finanszírozni az államháztartás deficitjét. (Ezt tartották egyébként az egyik legnagyobb kockázatnak a befektetők.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik