Gazdaság

Matolcsy nem mentette meg a szegényeket

Az átlag körül vagy az alatt keresőknél az idei első fizetési borítékban sem igen lapul több, mint tavaly. Az eddigi megszorító és enyhítő adózási és egyéb lépések egyenlege pedig az emberek többségénél kevesebbet hagy a bukszában, mint a Matolcsy előtti időkben.

Ezekben a napokban kapják kézhez a munkavállalók az első, 2013-as szabályok szerint számított fizetésüket. Tavaly az átlag alatti jövedelemmel rendelkezők jártak a legrosszabbul az adójóváírás kivezetése miatt: egy gyermektelen, minimálbér körül kereső munkavállaló jövedelemcsökkenése akár a tíz százalékot is meghaladhatta. Az idén viszont az ő bérük csak adózási okok miatt nem változik.

Aki például minimálbéren van, annak alig emelkedik a nettó bére. De ez is jó hír, mert három éve egyáltalán nem növekedett a legkisebb keresetűek nettója. Igaz, reálértéken még így is mínuszban vannak.

Mi változott?

A havi 202 ezer forint feletti rendszeres jövedelmet sem terheli a 27 százalékos adóalap-kiegészítés (szuperbruttó), és megszűnt a nyugdíjjárulék-fizetés felső jövedelmi határa. Ezek a változások azonban elsősorban az átlagbér két – háromszorosát keresőket hozzák a korábbinál kedvezőbb helyzetbe, míg havi egymilliónál magasabb keresetnél nettóban csökkenést eredményeznek.

Csökken, de megmarad a béren kívüli juttatások vonzereje

Két éve még csak 19,04, tavaly pedig 30,94 százalékos költség terhelte a béren kívüli juttatásokat, az idén pedig már összesen 35,7 százalékos teher hárul a munkáltatókra a cafeteria elemei után.

Bár ez a szint a legtöbb esetben még mindig előnyösebb, mint a bérjövedelmet terhelő adók és járulékok, a munkáltatók egy része dönthet úgy, hogy ezt a juttatási formát fenntartja ugyan, ám a terhek növekedésével párhuzamosan csökkenti az összegeket – valószínűsíti a BDO.

Pozitív változásként említik, hogy a jövőben az Erzsébet-utalvány kedvezményesen adható mértéke havi 5 ezer forintról 8 ezer forintra emelkedik, és továbbra is felhasználható lesz meleg étel vásárlására is.

Kedvezmények és elvonások egyenlege

A Blikk ennél kicsit tovább ment a bukszavizsgálattal, azt számolta ki, hogy Matolcsy György eddigi intézkedései összességében több vagy kevesebb pénzt hagynak-e az embereknél, mint amennyi korábban náluk maradt.

Egy átlag feletti keresettel rendelkező, többgyermekes családon és egy kis keresetű, gyermektelen páron modellezték a változásokat. Figyelembe vették többek között az szja-változást, a családi kedvezményt, a rezsicsökkentést, a cafateria plusz adóját, a biztosítási adót, a tranzakciós illetéket, a távközlési adót, a jövedékiadó-emelést, a chipsadót, a bankadót.

Számításaik szerint az átlag felett kereső, többgyermekes családnál idén havi 3300 forinttal maradhat több pénz, mint a Matolcsy előtti időkben. Míg a kiskeresetű gyermektelen párnál ennél jóval többel, havi 22 400 forinttal lesz vékonyabb a pénztárca a bevezetett változások miatt.

S mivel többségben vannak az átlag alatt keresők, illetve akik nem kapnak családi kedvezményt, így a lap megállapítja: a többség rosszabbul járt eddig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik