Gazdaság

Az államkincstárnál landolhat a bérek egy része

államkincstár (államkincstár)
államkincstár (államkincstár)

A hó eleji utalások miatt két hétig szinte üresen kong az államkincstár kasszája, ez az oka annak, hogy a kormány lehetővé tenné számára a betétgyűjtést - írja a Magyar Nemzet.

A lap csütörtöki száma szerint a Magyar Államkincstár (MÁK) rövid távú likviditási nehézségein segítene az a kormányhatározat, amely lehetővé tenné a MÁK-nak a betétgyűjtést. A szervezet számára ugyanis komoly kihívásokat jelentenek a hó eleji munkabér-átutalások, amelyek mintegy 200 milliárd forint összegben egyszerre hagyják el a kincstár számláját, miközben az áfa-visszaigényléseket is folyó hó 5. napjáig teljesítenie kell a MÁK-nak. Az önkormányzati kifizetéseket minden hónap 10-12-ig szintén elvégzi a kincstár, majd hó végén kezdődnek a nyugdíjkifizetések. Emiatt a MÁK-nak 13-14 napig – amíg az áfabefizetések beérkeznek – szinte üres a kasszája.

A Magyar Nemzet úgy tudja, az elképzelés kidolgozói elsősorban a közszolgálati alkalmazottakra gondoltak ügyfélként, de gyakorlatilag bárki tarthatná a pénzét a kincstárnál. Amennyiben a közszolga 15-16 napra lekötné munkabérének egy részét, arra kamatot fizetne az állam. A közalkalmazott ez esetben juttatásának egy részét továbbra is a hó elején kapná, teljes bérét azonban a kamattal növelten csak 20-a után.

Tavaly óta több, egyébként magas kamatozású állampapírt is kínálnak a lakosság részére, december óta euróalapon is. A kormány ezzel próbálja az államadósság finanszírozásában növelni a hazai befektetők és csökkenteni a külföldiek arányát.

Kelendő az állampapír

A Világgazdaság információi szerint az állami betét kamata még kérdéses, az viszont tény, hogy az utóbbi időszak árfolyammozgásain sokat nyerhettek a lakossági devizabetétek tulajdonosai, még akkor is, ha a nagy kamatok eltűntek a piacról.

A keddi diszkontkincstárjegy-aukción egyébként az ÁKK 50 milliárd forintért hirdetett meg 3 hónapos futamidejű diszkontkincstárjegyet (dkj), az elsődleges forgalmazók 111 milliárd forintos ajánlatot tettek. Az aukción az ÁKK végül 5 milliárd forinttal emelte meg az elfogadott mennyiséget. Az átlaghozam 5,42 százalék lett, ez egy bázisponttal alacsonyabb a legutóbbi aukció átlaghozamánál.

A kormány részéről az államadósság finanszírozása miatt logikus lépés lenne a betétgyűjtés, ami a szakemberek szerint csaknem ugyanaz, mint a dkj-kibocsátás, de káros hatása lehet, ha az állam a megtakarítások piacáról módszeresen kiszorítja a bankokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik