Gazdaság

Durvát fékezett az ipar

autoipar(210x140)(1).jpg (autóipar, szerelő, vállalkozó, kkv, alkatrész,)
autoipar(210x140)(1).jpg (autóipar, szerelő, vállalkozó, kkv, alkatrész,)

Novemberben összesen 6,9 százalékkal csökkent a magyarországi ipar termelése. Ilyen nagy visszaesésre az elmúlt két évben nem volt példa.

Még mindig nagy bajban van a magyar ipar, sőt, mintha lejjebb is csúszna – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal ma közzétett adataiból. Novemberben az elmúlt két évben példátlanul rossz hónapot zárhattunk: az előző hónaphoz képest is kevesebbet termeltek az iparvállalatok, pedig októberben is esésben volt a termelés. 2011 hasonló időszakához képest pedig még rosszabb a helyzet, hiszen akkor 6,9 százalékkal tudtak több terméket eladni a cégek.

Mi okozta a csökkenést?

Egyrészt az, hogy a belföldi fogyasztásra szánt árucikkek iránti kereslet továbbra is szinte nemlétező: novemberben 12 százalékkal esett előző év novemberéhez képest az iparcikkek belföldi értékesítése. Nem sokkal jobb a helyzet az exportra szánt termékek esetében sem: „csak” 4,9 százalékkal vettek kevesebbet a külföldi vevők. Az export szempontjából november a második legrosszabb hónap volt az évben, csak áprilisban volt lanyhább a világban a kereslet a magyar termékek iránt.


Fotó: Neményi Márton

A fontosabb ágazatok közül nagyot zuhant az elektronikai gyártás (-26,8  százalék, bár ebben még mindig a Nokia-hatást érezni részben), a gyógyszergyártás (-8,2 százalék) és nyugtalanító az eddig jól húzó gumiipar megtorpanása (-4,8 százalék) is. A vegyiparon és a járműgyártáson kívül semmilyen jelentős ágazatban nem volt igazán növekedés. Összességében a feldolgozóipar termelése 6,4 százalékkal esett vissza.

A megtermelt áru értéke összesen 6,9 százalékkal esett vissza, ami a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint „a nemzetközi trendeknek megfelelő”. Ennél nagyobb mértékű csökkenés volt ugyanis tapasztalható Olaszországban (7,6 százalék) és Spanyolországban (7,2 százalék), és a régiós versenytársak közül Csehországban is hasonló mértékű, 6,2 százalékos volumencsökkenést mutatnak a statisztikák. “Hazánk esetén kedvező, hogy ugyan egyszeri tételnek köszönhetően, de nagyon jelentős mértékben, 45,7 százalékkal növekedett a feldolgozóipari vállalatok összes új rendelésállománya” – hívja fel a figyelmet a tárca.

A KSH szerint 2012 novemberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 45,7 százalékkal nőtt 2011azonos hónapjához viszonyítva. Az új belföldi rendelések 18,5 százalékkal visszaestek. Ezzel szemben az új exportrendelések 55 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, melynek hátterében egy hosszabb időszakra vonatkozó egyszeri nagy megrendelés áll.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik