Gazdaság

Lassan indul a devizahiteleseket segítő bank

haz-elado(210x140)(1).jpg (eladó ház, ingatlan, telek, )
haz-elado(210x140)(1).jpg (eladó ház, ingatlan, telek, )

A kormány egy-két hónapon belül dönthet arról, megalapítja-e a részben állami, részben magántulajdonú, fiókhálózat nélküli, csak a neten elérhető Webbankot. Ha pozitív a döntés, úgy az év második felére indulhat a devizahiteleseket is segítő bank.

Ezt mondta a Népszabadságnak Körtvélyessy László, aki tavaly novembertől (idén májusig) miniszteri biztosként irányítja az állami és civil összefogással létrejövő új pénzintézet megalapítását. A jogszabályi háttér december óta már megvan ahhoz, hogy az állam részesedést szerezzen a Webbankban – vagy bármely más pénzintézetben.

Fapados lenne

A Webbank létrehozásának ötlete egyébként még 2011 októberében, a devizahitelek végtörlesztésével kapcsolatban merült fel. A Hiteltársulás alapítói ekkor szembesültek vele, hogy az adósok (több ezren) nem tudnak előnyösebb feltételek, alacsonyabb kamat mellett forinthitelt szerezni meglévő tartozásuk kiváltásához. Pedig ezt szerették volna. Innen jött a saját, „fapados” (fiók nélküli, csak a neten működő) bank ötlete, amely segítséget nyújthatna a devizahitelek kiváltásához. Amit még szerettek volna a végtörlesztés lejárta előtt megalapítani, de kifutottak az időből.

A Webbankban egyébként a civileknek 51, míg az államnak 49 százalékos tulajdonrésze lenne. Megalapításhoz összesen hatmilliárd forint kellene.

Nem tettek le róla, csak csúszik

Az alapítás ötlete nem került le a napirendről. Közben a Hiteltársulás egyik alapítóját, Doubravszky Györgyöt kinevezték a pénzügyi jogok biztosának. Az új hivatal januártól kezdte meg működését, feladata a konkrét ügyekkel kapcsolatos vizsgálati, jogszabály-alkotási és jelentési feladatokon, továbbá a jogi segítségnyújtáson, tanácsadáson túl a pénzügyi kultúra fejlesztése, a fogyasztókat segítő pénzügyi ismeretek terjesztése.

Az eredeti webbankos elképzelés pedig időközben kissé kibővült. A fő célkitűzés továbbra is az, hogy kedvező feltételű forinthiteleket biztosítsanak például a devizahitelek kiváltásához. De a Webbank a hitelezés mellett különféle pénzügyi szolgáltatásokat is nyújtana, és már nemcsak a lakossági, hanem a kis- és középvállalkozói ügyfeleknek is.

Ha áment mond a kormány az alapításra, akkor először az állam létrehozza a pénzintézetet, és befizeti a rá eső közel hárommilliárd forintot, majd ezt követően indulhat a civil tőkegyűjtés. Ami tulajdonképpen már el is kezdődött, előregisztráció formájában – írta a Népszabadság. Magánszemélyek és vállalkozók is regisztráltak már a Webbank honlapján.

Folyamatban lévő lemondások

Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint a Webbank Tőketársaság 50-50 százalékban Körtvélyessy és Doubravszky tulajdonában van, a céget a Hiteltársulás alapítója irányítja, Doubravszky azonban már jelezte, hogy pénzügyi biztosi kinevezésével lemondott tisztségéről és üzletrészéről. Hasonló szándékokról nyilatkozott lapnak Körtvélyessy László is – bár egyelőre egyiknek sincs nyoma sem az Opten, sem a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium online cégadatbázisában. A miniszteri biztos magyarázata szerint a jogi eljárás még „folyamatban van”.

Nemrégiben az FN24 is firtatta ezt a kérdést – akkor a minisztériumtól azt a választ kaptuk, hogy Körtvélyessynél összefér egymással a közvetlen érdekeltség és a miniszteri biztosi kinevezés.

Előbbb el kell jutni addig

Ha minden a tervek szerint halad, a Webbank 2013 második felében indulhat el. A jelenlegi magyarországi hitelszűkén ugyan önmagában a Webbank nem tud változtatni, ám az új technológiák és innovatív termékek révén olyan katalizátorszerepet tölthet be, amelynek eredményeként engedhet a fagy a hitelpiacon – mondta a lapnak Körtvélyessy.

Arra viszont nem mondott sem igent, sem nemet, hogy részt venne-e a Webbank vezetésében. Azt válaszolta, előbb még el kell jutni addig, hogy a pénzintézet megalakuljon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik