Gazdaság

Több szálloda bezárhat jövőre

Hotel (hotel)
Hotel (hotel)

Bár a statisztikák forgalomnövekedést mutatnak, még mindig nagyon gyengélkedik a szállodaipar. Kicsi az eredményességük és sokukat hitelek szorongatnak.

Az idei év első tíz hónapjában 8 százalékkal 14,3 millió fölé nőtt a szállodai vendégéjszakák száma. A négycsillagos kategóriában különösen kiugró, több mint 17 százalék volt a növekedés az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest. A szállodák 113,7 milliárd forintos bruttó szállásdíjbevétele 13,6 százalékkal volt magasabb, mint egy éve.

A kedvező trendek ellenére azonban a befektetők még mindig óvatosak, mivel a jövedelmezőségnél továbbra is magas kockázatokat látnak – állítja a BDO Hotel és Ingatlan ügyvezetője, Hegedűs Attila. A szobák bruttó átlagára ugyanis (14 700 forint) az első tíz hónapban mindössze 3,5 százalékkal múlta felül a tavalyi szintet (miközben 6 százalék körüli az infláció). S a válságot követő zuhanás után így is csak a 2007-es szintre tudtak visszakapaszkodni a szolgáltatási díjak. A kereslet hosszú távú fenntartható fejlődését pedig a nemzetközi piacok bizonytalansága továbbra is kiszámíthatatlanná teszi – tette hozzá.

A szállodapiaci keresletnek az év végén még lökést adhatnak a 2012. év végén lejáró SZÉP kártyánál és az üdülési csekknél még „bennragadt” milliárdok. De hosszabb távon több tényezőtől is függ, tud-e fejlődni ez a szektor. Például attól, hogy elkészül-e a budapesti konferenciaközpont, sikerül-e új légitársaságokat csábítani Magyarországra, hatékonyabb lesz-e a turizmusmarketing, össze tudnak-e fogni a szállodák, hogy az ár-érték arány a helyére kerüljön, s ide tartozik szorosan, hogy Magyarországon is kifullad-e (ahogy már ez máshol megtörtént) a kuponőrület.

Addig is arra lehet számítani, hogy kevés új szálloda nyílik, és új projektek sem igen indulnak. És lesznek további egységek, amelyek bezárhatják a kapuikat vagy banki kézbe kerülhetnek, mivel nem tudják fizetni a (svájci frank) hitelüket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik