Gazdaság

Kedvező változások a kivában

Vonzóbbá próbálták tenni a kivát a vállalkozók számára, ezért több pontján is változtattak a szabályokon. A döntést például január közepéig tolhatják az érintettek.

Számos olyan kérdés merült fel, amely miatt a kisvállalati adózás (kiva) bizonyos esetekben hátrányt okozhatott azoknak, akik a jövő évtől ezt az adónemet kívánták választani. Többek között kérdésként merült fel a korábbi évek elhatárolt veszteségének a felhasználhatósága, az, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv bizonyos kedvezményeiből kimaradtak volna, aztán a gyorsított értékcsökkenési leírásból fakadó hátrányok kezelése is – írja az RSM DTM blogján a cég elnök-vezérigazgatója, Kalocsai Zsolt. Ezeket igyekeznek orvosolni a legutóbbi, kivát érintő törvénymódosítások.

Az 5 leglényegesebb változás:

  1. A korábbi szabály szerint az adóalanyok 2012. december 20-ig élhettek a kiva tekintetében a választás jogával, amelyet 2013. január 15-ig visszavonhattak. A kiva választására a beterjesztett módosítás alapján 2013. január 15-ig lesz lehetőség, ennek megfelelően 25 nappal több idő áll rendelkezésre a végleges döntés meghozatalára. Azok az adóalanyok, akik esetleg már a kiva alá bejelentkeztek, továbbra is 2013. január 15-ig visszavonhatják választásukat.
  2. A korábbi években felhalmozott elhatárolt veszteség felhasználását kedvezőtlenül érintette a kiva szabályozás, amely szerint az adóalanyiság minden évében az elhatárolt veszteség 20 százalékát, illetőleg az arányos részt elszámoltnak kellett tekinteni. A módosítás szerint az elhatárolt veszteség elszámolható lesz a kiva-adóalap terhére az adóalanyiság alatt.
  3. Abban az esetben, amennyiben a kiva alanya társasági formát vált az adóalanyisága alatt, az adóalanyiságát továbbra is fenntarthatja. Ez a korábbi szabályozás esetében nem volt lehetséges.
  4. A módosítás értelmében a kiva-alanyoknak nem kell az eszközeik tekintetében gyorsított értékcsökkenési leírással számolni, továbbá a kiva adóalanyiság előtt beszerzett immateriális javak és tárgyi eszközök számított nyilvántartási értékét 10 év alatt egyenlő részletben le lehet írni a kiva-adóalapból.
  5. A 25 év alatti pályakezdők, a tartós munkanélküliség után munkába állók, a gyed, gyes, valamint a gyermeknevelési támogatás folyósítását követően foglalkoztatott munkavállalók után a kiva adóalapja a foglalkoztatás első két évében a kedvezményezett munkabérek havi összegével, de legfeljebb 100 ezer forinttal csökkenthető.

A most először választható kisvállalati adó alapja az adózó pénzforgalmi szemléletű eredményének a személyi jellegű kifizetésekkel növelt összege (ha nincs eredmény, akkor a személyi jellegű kifizetések összege). A beruházás összege pedig csökkenti a fizetendő adóalapot. A kiva 16 százalékos. Ez az adó kiváltja a taót, a szochót és a szakhót. 500 millió forintos mérlegfőösszeg és 25 fős létszám alatt lehet választani (egyéni vállalkozók kivételével), a létszám azonban később nőhet, 50 főig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik