Gazdaság

Dugóban ülve várjuk majd a karácsonyt

Lassabban lehet majd közlekedni: hol a kamionok, hol a vasárnapi sofőrök miatt.

A napokban beköszöntött igazi téli időjárás 6-12 százalékkal lassította a járművek átlagsebességét hegyvidéken, országos szinten pedig az átlagsebesség 4-6 százalékkal alacsonyabb – derül ki a WebEye forgalommérő rendszer 40 ezer jármű vizsgálatából.

Ilyen lesz a karácsonyi forgalom

Karácsony előtt 22 százalékkal nő a közúti forgalom a nagyvárosokban és a megyeszékhelyeken. Ezek az adatok vidéken viszonylag alacsonyabbak, ott megközelítőleg 16 százalékos növekedés figyelhető meg. December 24-én 14 óráig átlagosan 26 százalékkal nő a gépkocsik száma az utakon, utána viszont a hétköznapi forgalom 30 százalékára esik vissza. December 25-én aztán újra beindul a közúti közlekedés, de az évközi mindennapokhoz képest még így is csupán a 70 százaléka lesz az átlagosnak. Míg az ünnepek előtt főként a kamionforgalom lepi el az útvonalakat, addig az ünnepek alatt jellemzően a személygépkocsik.


Fotó: Kummer János

„A forgalom lényegesen nagyobb és lassabban haladó lesz, így mindenképpen több dugóra kell számítani az ünnepek előtt és alatt. A vezetési stílusnak azonban téli üzemmódban kell maradnia az ‘ünnepi őrületben’ is, és inkább optimális útvonaltervezéssel, átgondolt szervezéssel próbáljunk gyorsabban végezni a bevásárlással és a fuvarok szállításával, de semmi esetre sem kapkodással és hirtelen manőverekkel, amelyek akár balesetet is okozhatnak” – tanácsolta Szvétek Ferenc, a Best Way Traffic Kft. szakértője.

Nagyok a különbségek

„Érdekesség, hogy a régióban eltérő mértékben figyelhető meg ez a folyamat. Az általunk figyelt járművek esetében azt látjuk, hogy míg például Ukrajnában, Romániában vagy Szerbiában a téli időszakban jelentősen lelassulnak a járművek, addig Ausztriában, Németországban vagy Horvátországban mindez csupán minimális mértékben igaz. Ezek az adatok természetesen összefüggésben lehetnek az utak minőségével is, hiszen ez utóbbi területeken általánosságban elmondható, hogy jobb körülményekkel találkozhatunk a közutakon” – mondta el Bagossy Tamás, a WebEye Magyarország szakértője.

Általános trend, hogy szeptembertől decemberig intenzíven nő a fuvarfeladatok száma, januárban viszont drasztikusan csökken, majd lassan újra növekedésnek indul áprilisig. Az őszi idényhez képest a karácsony előtti időszakban 30-50 százalékkal több fuvart bonyolítanak a szállítók, amelyeket gyakran szoros határidővel kell teljesíteni. Többek közt a megnövekedett fuvarforgalom is okozhatja a közutak túlzsúfoltságát, mely a forgalmi viszonyok megváltozásához, lelassulásához vezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik