Gazdaság

A leggyorsabban drágulók közt a magyar munkaerő

A közalkalmazottakon spórol az állam, de szívja el a cégektől a pénzt.

Több mint 5 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a magyar munkaerő költsége, s ezzel az ötödik a legjobban dráguló uniós országok között – derül ki az Eurostat legfrissebb statisztikájából. A leginkább – 7,9 százalékkal – Észtországban drágult a bér és az arra kivetett adók összeadásából nyert munkaerőköltség, ezt követi Románia, Belgium, Litvánia, majd Magyarország.

A drágulás elsősorban a versenyszektorban volt jelentős: a magyarországi cégek 6,8 százalékkal fizettek többet a dolgozóért nyár végén és ősz elején, mint tavaly ilyenkor. Az iparban még ennél is jobban – 7, 7 százalékkal – lett drágább egy munka elvégeztetése, de a rosszul menő szegmensekben persze nem volt ekkora emelkedés. A szolgáltatószektorban 6,5 százalékkal, az építőiparban pedig 2,5 százalékkal kerül többe a munkaerő. Az állami és civil szférában „csak” 2 százalékos volt a különbség, tehát e két utóbbi szegmensben – a majdnem 6 százalékos infláció miatt – reálértékben csökkent egy munkaóra költsége.

Az emelkedés hátterében csak részben áll fizetésemelés. A bérek is emelkedtek valamivel a legtöbb vizsgált szektorban, ám ennél jellemzően jobban emelkedtek a járulékköltségek. Magyarán: a jobban menő cégek legalább az inflációval megemelték a béreket, de a járulékteher ennél jobban – a versenyszektor egészében átlagosan 7,6 százalékkal – nőtt.

Ez azt mutatja: az állam spórol a közigazgatási béreken, és több adóbevételt von el a cégektől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik