Gazdaság

Több mint másfél millióan tartoznak az adóhivatalnak

NAV (nav)
NAV (nav)

Ebből a csaknem 1,1 millió magánszemély tartozása a kisebb összeg: 168 milliárd forintnyi. A több mint 462 ezer cég tartozása ennek a tízszeresét is meghaladja. Többen tartoznak az adóval, mint tavaly.

Összesen 1970 cég neve szerepel azon a listán, amelyet az adóhatóság a 100 millió forintnál nagyobb összeggel 180 napnál hosszabb idő óta tartozó cégekről tett közzé. Az egy évvel ezelőtti hasonló kimutatásban még 2482 társaság neve szerepelt.

Csak látszólag javult a helyzet

Sajnos nem arról van szó, hogy ilyen mértékben javult volna az adófegyelem – mondja a statisztikát készítő feketelista.hu. A látszólagos csökkenés inkább annak következménye, hogy az adóhivatal a „százmilliósok” közül 450 felszámolás alatt álló cég esetében a követelések kezelését egy szakcégnek, a Magyar Követeléskezelő Zrt.-nek adta át.

Így ezek a társaságok kikerültek a közzétett listából. Ezzel arányosan csökkent az adóhatóság által nyilvántartott adótartozás összege is. Ennek nagysága jelenleg – a magánszemélyek hátralékaival együtt – összesen 1897,2 milliárd forintra rúg, 16 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban volt – tájékoztatnak.

Többen tartoznak, mint tavaly

A portál közléséből az is kiderül, hogy az összes adós száma viszont az idén tovább nőtt: egy évvel ezelőtt összesen 1 435 918 magánszemély és cég neve szerepelt az adóhatóság adóslistáján, jelenleg viszont 1 560 851 (8,7 százalékkal több). A nyilvántartás szerint 366 327 működő gazdálkodó szervezet összesen 330,7 milliárd forint adó befizetésével van elmaradva.

A legnagyobb tételt azonban a nem működő vállalkozások (elsősorban a felszámolással érintettek) jelentik, amelyek neve mellett összesen 1398,5 milliárd forint adótartozás szerepel. Ebbe a kategóriába 95 835 cég tartozik, számuk egy év alatt több mint kétezerrel gyarapodott.

Az adóval tartozó magánszemélyek köre is bővült, a legutóbbi adatok szerint 1 098 689 egyén 168 milliárd forinttal „sáros”. Ez azt jelenti, hogy magánadósok száma egy év alatt 9,3 százalékkal, az adótartozás összege pedig 2 százalékkal nőtt.

Ennyit szedtek be végrehajtással

Idén 329 738 adóvégrehajtásra került sor, aminek eredményeként 145 734 milliárd forintot szedett be az adóhatóság. A hatékonyság jelentős erősítését indokolja, hogy az adóhatóság idei adó- és adójellegű bevételi előirányzata 10 532 milliárd forint, 13,3 százalékkal több, mint tavaly volt.

A NAV által megállapított adót a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül kell megfizetni. Amennyiben nem teljesül, a tartozás összege végrehajtható. Az adóhatóság revizorai az idén több mint 58 ezer ellenőrzést tartottak, és az esetek 72 százalékánál állapítottak meg adókülönbözetet, amelynek nagysága átlagosan 11,8 millió forint volt. A nettó adókülönbözet idén összesen 456 milliárd forintra rúgott, 49 milliárddal többre, mint az előző esztendőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik