Gazdaság

Költekezzen, de gyorsan!

udulesi-csekk(960x640)(1).jpg (üdülési csekk)
udulesi-csekk(960x640)(1).jpg (üdülési csekk)

Na nem azért, mert állítólag jön a világvége. Hanem mert az üdülési csekket és a még 2011-ben kapott Széchenyi pihenőkártyás egyenlegeket is legkésőbb szilveszterig lehet felhasználni. Milliárdos nagyságrendről van szó!

Az érintett szolgáltatók már hónapok óta igyekeznek különböző formában felhívni az ügyfelek figyelmét arra, hogy sürgősen költsék el a pénzeiket, s csökken is az az összeg, ami december 31-ig használható fel csak. De még így is összesen 1,63 milliárd forint várja csekkben, vagy kártyán, hogy fizessenek vele. Aki elmulasztja a határidőt, az később már hiába kesereg.

1,3 milliárdnyi csekkben

Az üdülési csekk kibocsátás idén január elsején szűnt meg, de még mindig 480 ezer darab van belőlük forgalomban, mintegy 1,3 milliárd forint értékben. A Nemzeti Üdülési Szolgálat az elmúlt időszakban azt tapasztalta, hogy az elszámolásra váró csekkek mennyisége nő. Ezért arra számítanak, hogy minimális lesz a december 31-ig fel nem használt üdülési csekkek értéke.

Aki mégis elfelejti december 31-ig elkölteni a csekkjeit, azt legfeljebb az vigasztalhatja majd, hogy a fel nem használt összegeket szociális célra fordítja majd a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány.

Az elfogadóhelyek egyébként március 31-ig számolhatják el az idei év végégig náluk beváltott csekkeket.

Csak szálláshelyfoglalással

Az üdülési csekkhez hasonlóan a munkáltatók által 2011-ben feltöltött pihenőkártya pénzeket is csak az év végégig lehet felhasználni. A 2011-es szabályok szerint még csak szálláshelyi juttatásra lehetett utalni, így az érintett kártyabirtokosok kizárólag szálláshely vagy ahhoz kapcsolódó szolgáltatások kifizetésére költhetik ezeket az összegeket.

Jövő évre is lehet vele szállást foglalni

Jelenleg három kibocsátó van. Közülük a legtöbb kártyát kiadó OTP Pénztárszolgáltatónál (OTPP) jelenleg mintegy 7700 kártyabirtokosnak (az összes kártyabirtokos kevesebb, mint másfél százalékának) vannak a számláján olyan összegek, melyeket legkésőbb 2012. december 31-ig húzhatnak le a kártyákról.

Az utóbbi hónapokban jelentősen csökkent a számlákon lévő 2011-es feltöltésű összeg, így már kevesebb mint 270 millió forint vár arra, hogy elköltsék szilveszterig. Az OTPP arra számít, hogy az ünnepek alatt tovább csökken majd az összeg.

Fontos, hogy a tavaly évi feltöltéseket akár a jövő évi pihenés foglalására is fel lehet használni. A lényeg hogy a fizetés még ebben a naptári évben történjen meg – hangsúlyozza a kibocsátó.

Csak heten nem ellenőrizték még

Az egyenlegeket egyébként a kártyatulajdonosok bármikor ellenőrizni tudják a kibocsátók online felületein. Az MKB-nál ezt eddig csak 7 kártyabirtokos nem tette meg, nekik levelet is küldtek. A bank 1470 ügyfelének (az összes ügyfél másfél százalékának) van még tavalyi feltöltésű pénze a pihenőkártyáján, közülük 200 főnek ezer forintnál kevesebb az egyenlege. Az átlagos összeg azonban 36 ezer forint.

Az MKB-nál 2011-ben utalt 260 millió forintból idén szeptember végén még 140 millió hevert felhasználatlanul, de november 23-ára 60 millió forint alá esett a záros határidőn belül elköltendő keret.

A harmadik kártyaforgalmazónál, a K&H-nál  a SZÉP kártyákat csak 2012 januárjában kezdődték el kiküldeni, így csak az idei évben töltöttek kártyáikra összeget a munkáltatók. Ezeket a kereteket pedig 2013 decemberéig lehet elkölteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik