Gazdaság

Az új jegybankelnök 5 százalék alá viheti a kamatot

simor andrás (simor andrás, )
simor andrás (simor andrás, )

Öt százalék alá süllyedhet a Magyar Nemzeti Bank alapkamata jövőre, ha olyan új elnök kerül a jegybank élére, akit a piac kedvezően fogad.

Ha a piac által “gyengének” minősített MNB-elnök váltja Simor Andrást jövőre, akkor 5 százalék lenne a jegybanki alapkamat alsó határa a jelenlegi enyhítési ciklus végén. Ezt a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzői jelentették ki beszámolójukban, miután Budapesten tájékozódtak.

Az elemzők szerint az, hogy egy magasan képzett és függetlennek elismert közgazdászt neveznek ki a jegybank élére “nagyon pozitív meglepetés” lenne a piac számára. Ekkor lehetőség nyílhat arra, hogy az MNB 4 százalékig csökkentse alapkamatát.

Orbán Viktor sajtófőnöke egy nappal korábban közölte, hogy a még nem foglalkoznak azzal, hogy ki lesz majd az új jegybankelnök, a kérdés „felvetése nem aktuális, igencsak idő előtti”. Ezt azután közölte, hogy a szocialisták felszólították Orbán Viktort, hogy jelentse ki, „esze ágában sincs” Matolcsy Györgyöt kinevezni az MNB élére, ami a párt szerint „végzetes” lenne.

Az index.hu meg nem nevezett kormánypárti forrásokra hivatkozva a múlt héten írt arról, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek és Varga Mihály IMF-főtárgyalónak van a legtöbb esélye arra, hogy Simor Andrást váltsa a jegybank élén, akinek 2013 márciusában jár le a mandátuma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik