Gazdaság

Az Auchant pakolja ki legjobban a kormány

auchan (auchan, )
auchan (auchan, )

Az iparűzési adó új szabályai szerint a hipermarketek jóval több iparűzési adót fizetnek majd.

A hét legnagyobb hipermarket-lánc (A Tesco, a Spar, a Lidl, az Auchan, a Metro, a Penny Market és az Aldi) együtt idén mintegy 9,5 milliárd forintot fizetett be tavalyi forgalma után iparűzési adóként. Ha ugyanekkora forgalmuk lenne idén, akkor több mint egymilliárd forinttal többet kell befizetniük az új szabályok szerint. Csak az Auchan majdnem 700 millió forinttal többet fizetne be, ha ugyanúgy alakulnának a számai. Persze az ágazati különadó eltörlése sokban javítja helyzetüket, így a régi adózási szabályoknál csak jobban  jönnek majd ki – derül ki az RSM-DTM pénzügyi tanácsadó cég blogjából.
Az iparági szereplőknek összességében kisebb terhelést jelent majd a 2013-tól életbe lépő, az iparűzési adót érintő változás, mint amennyit a szintén jövőre megszűnő ágazati különadó tett ki. Az adófizetők köre azonban szélesedik – írja Hegedüs Sándor, az RSM DTM adóüzletág-vezető partnere.

Mit jelent ez? – teszi fel a kérdést. “Az ágazati különadóhoz hasonlóan a jogalkotó nem preferálja a nagyvállalkozásokat, de ami ennél is érdekesebb, sújtja azokat a kereskedő cégeket, amelyek kisebb árréssel dolgoznak!” – magyarázza.

Mindezek a szabályok akár az árpolitika, ezen belül is a csoporton belüli árazás, a transzferárazás átgondolására késztethetik a vállalkozásokat annak érdekében, hogy az árrés mértéke növekedjen, de ezzel párhuzamosan nem kizárható a törekvés, hogy a társasági adó alapját más módszerekkel csökkentsék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik