Gazdaság

Napjai vannak, ha korrekt kamatot akar

A régebbi lakáshiteleknél már csak augusztus végéig lehet átszerződni átlátható árazású kölcsönre. Méghozzá díjmentesen. S bár a váltás kifejezetten előnyös, eddig nem sokan éltek vele. Akinek devizahitele van, és forintosítaná, az a két dolgot egyszerre is intézheti.

Április elseje óta gyakorlatilag kamatplafon van életben Magyarországon, és a hiteleknél átláthatóvá vált az árazás. A  bankok már csak a tényleges piaci változásoknak megfelelően emelhetik a kamatot, és ha a piaci változások kedvezőek, ezt is érvényesíteniük kell. Új jelzáloghiteleknél például vagy hosszabb távra (legalább 3 évre) fix kamatot kell a pénzügyi szolgáltatóknak kínálniuk, vagy a kölcsön kamatát referenciaértékhez kell kötni (Kamat=referenciakamat+felár).

A referenciakamatot a piaci változások határozzák meg, a felárat pedig csak igen indokolt esetben módosíthatják az ügyfél számára kedvezőtlenül. Indok az lehet, ha legalább egyhavi törlesztő részlettel 45 napos késedelembe esik, vagy ha legalább 2 hónapig felszólítás ellenére sem fizeti a fedezetül szolgáló ingatlanra a biztosítást.

Az átlátható árazás a régi jelzáloghiteleseknek is elérhető, augusztus végégig, méghozzá díjmentesen. Viszont feltétel, hogy egy évnél hosszabb futamidő legyen még hátra.

Az Azénpénzem.hu annak nézett utána, vajon mennyire éltek a remek lehetőséggel az április előtt szerződött jelzáloghitelesek. Talán nem meglepő, de több olvasójuk is jelezte, hogy a bankja igyekezett lebeszélni őt az átlátható árazásról. Pedig az új szerződések alapvetően előnyösebbek lehetnek az ügyfeleknek. Hiszen ezeknél már nem változtathatja szabadon a kamatot a bank, úgy, mint a régieknél, ahol például ok lehet a kamatmódosításra a forrásköltségek növekedése és a szabályozás változása is.

A cikk szerint a bankok arra játszanak – úgy látszik, sajnos sikeresen –, hogy az adósok nem képesek megérteni, milyen remek lehetőséget is kaptak az átlátható árazással. S mivel a változtatás még díjmentes, aki a hazai pénz erősödését kihasználva forintra váltaná a devizahitelét, az akár össze is kötheti a két akciót – ugyanis együtt szintén költségmentesek.

A banki visszajelzések szerint eddig nem sokan éltek a lehetőséggel, volt, ahol nem is volt még szerződésmódosítás. Az OTP-nél azonban most a véghatáridő előtt van némi élénkülés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik