IMF
Gazdaság

IMF: kulcsfontosságú a pénzügyi stabilitás fenntartása

imf-delegáció (imf-tárgyalás, )
imf-delegáció (imf-tárgyalás, )

A gazdaságpolitikának arra kell törekednie, hogy fenntartható módon haladjon előre a szükséges költségvetési konszolidációval – jelentette ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországon járt küldöttsége.

Rövid távon kulcsfontosságú kihívás a magyar makrogazdasági és pénzügyi stabilitás fenntartása, és ezzel egyidőben egy robusztusabb növekedés alapjainak megteremtése, ami az életszínvonal javulásának szükséges feltétele – olvasható abban a közleményben, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországon járt küldöttsége csütörtökön este juttatott el az MTI-hez.

A gazdaságpolitikának ezért arra kell törekednie, hogy fenntartható módon haladjon előre a szükséges költségvetési konszolidációval, állítsa helyre a pénzügyi szektor szilárdságát, hozzon létre üzletbarátabb környezetet és támogassa a strukturális reformok végrehajtását, építve az első Széll Kálmán Terv céljaira – áll a közleményben.

A magyar gazdaság továbbra is számos, a magas állam- és külső adóssággal, a banki mérlegekben lévő feszültségekkel, a gyenge bizalommal és a magas kockázati prémiummal kapcsolatos, egymáshoz szorosan kötődő kihívással néz szembe. A nehéz külső és belső környezetben a reál-GDP várhatóan visszaesik 2012-ben, és csak mérsékelten növekszik 2013-ban – olvasható a valutaalap közleményében.

Közben az Európai Bizottság Brüsszelben kiadott közleményében üdvözlendőnek nevezte a magyar kormány elkötelezettségét a további pénzügyi konszolidáció iránt. Az uniós végrehajtó testület hozzátette: döntő fontosságú lépéseket igényel még az, hogy a konvergenciaprogram célkitűzéseit fenntartható és kiegyensúlyozott módon teljesítsék, miként azt az EU-tagországok pénzügyminiszteri tanácsa is ajánlotta.

A brüsszeli közlemény arra is kitér, hogy az Európai Bizottság azt tervezi: az IMF-fel és az Európai Központi Bankkal együttműködve “a következő időszakban” folytatja a konstruktív tárgyalásokat a magyar féllel az említett témákról.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik