Gazdaság

Világrengető vihar jöhet

Nouriel Roubini (Nouriel Roubini)
Nouriel Roubini (Nouriel Roubini)

Nouriel Roubini szerint az eurózóna a Nagy Depresszió felé tart.

Adósságválság, bankválság és gazdasági válság tombol egyszerre Európában, Dél-Európa a depresszió felé halad – vélekedett a Bloomberg TV szerdai műsorában az elrettentő jóslatairól híres professzor. A Napi Gazdaság által idézett interjúban a közgazdász a gazdasági helyzetet az 1931-essel vetette össze, amikor a világ belesüllyedt a Nagy Depresszióba és most hasonló kezd kibontakozni az eurózónában.

Amit Európa perifériáján látunk az nem recesszió, hanem depresszió. Japánhoz hasonlít a helyzet ezekben az országokban, azzal a különbséggel, hogy a szigetország nettó hitelező, nem hitelfelvevő állam, mint az európaiak. Szerencsésnek mondhatják magukat a dél-európai országok, ha végül egy elhúzódó stagnálás következik be, de most rosszabbnak tűnik a helyzet: itt van az adósságválság, a bankválság, a gazdasági válság – magyarázta Roubini

Roubini korábban az euróválság féktelen „elburjánzása” miatt a II. Nagy Depresszió kitörését jósolta, emlékeztetve rá, hogy az I. Nagy Depresszió alatt a politikusok rossz intézkedései valutaháborúba vezettek, amely szegénységet, kétségbeesést, társadalmi és politikai instabilitást szült. A közgazdász ezen a ponton párhuzamot vont a II. világháború kitörését előidéző jelenségekkel. Szerinte egy agresszív globális irányvonal jelenti a legjobb módot arra, hogy elkerüljük a gigaméretû depresszió begyűrűzését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik