Gazdaság

Tranzakciós illeték: jön a hatezres plafon?

bank (bank, ügyfél)
bank (bank, ügyfél)

A készpénzbefizetést nem terhelnék az új adóval, viszont bizonyos jegybanki műveleteket igen.

Fizetési műveletenként hatezer forintban maximálná a tranzakciós illetéket az Országgyűlés költségvetési bizottságának javaslata.

A parlament honlapján olvasható anyag kiemeli az illetékfizetési körből a készpénzbefizetést, a bankközi műveleteket, valamint az értékpapír-piaci műveleteket, a jegybanki – legalább egynapos, legfeljebb kéthetes – betételhelyezéseket viszont megterhelné vele.

A javaslat szerint ha az illeték alanya a Magyar Nemzeti Bank vagy a kincstár, az illeték mértéke – illetékfizetési korlát nélkül – az illetékalap egy ezreléke. A kormány jövőre 283 milliárd forintos, 2014-ben 322 milliárd forintos bevétellel számol az új adóból.

Mellékhatások

Az új adónemet 2013 elejétől vezetik be, ezerforintonként kell majd egy forintot fizetni ezen a jogcímen gyakorlatilag minden vásárlás, adás-vétel után. Mindez tulajdonképp azt jelenti, hogy egy átlagos, 150 ezer forint körüli fizetés 150 forinttal ér kevesebbet az adó miatt.

Ráadásul a magánemberek és cégek egy része külföldre viheti számláját, forrás nélkül maradhatnak a magyar bankok, nem lesz hitel, beruházás, és növekedés – írta korábbi összeállításában a Hír24.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik