válság (válság, )
Gazdaság

Rosszul kezelik a válságot a politikusok

Fülöp Attila
Fülöp Attila

2012. 06. 28. 11:58

Az államnak nem szabadna eszeveszett módon spórolni, a munkanélküliség terjedését pedig bármi áron meg kell fékezni - véli két mértékadó pénzügyi szakember.

Korábban a témában:

A döntéshozók alapvetően elhibázott módszereket alkalmaznak a válság okainak feltárására és a válaszlépések kidolgozására. Paul Krugman Nobel-díjas amerikai közgazdász és Richard Layard, a patinás London School of Economics közgazdaságtudományi egyetem professzora szerint a vezető politikusok többsége ragaszkodik ahhoz a nézetéhez, hogy a válságot a felelőtlen állami hitelfelvételek okozták.

Ez azonban tévedés: a válság feltételeit valójában a magánszektor – köztük a bankok – eltúlzott hitelfelvételei és hitelkihelyezései teremtették meg. Ennek a buboréknak a kipukkadása a gazdasági teljesítmény, majd az adóbevételek meredek eséséhez vezetett. Ebből eredően a mai államháztartási hiányok a válság következményei, nem pedig az előidézői.

Krugman és Layard szerint a magánszektor meredek kiadáscsökkentésekkel próbálta felhalmozódott adósságait leépíteni, ami egyéni szinten racionális lépés volt, kollektív szinten azonban a magánszektor “saját magára mért vereséget, mivel egyvalakinek a költekezése másvalakinek a bevétele”.

Olyan időszakokban azonban, amikor a magánszektor igyekszik visszafogni költekezését, az államnak stabilizáló erőként kell fellépnie, és nem szabad még tovább rontania a helyzetet az állami kiadások jelentős visszafogásával vagy a hétköznapi emberek adóterheinek jelentős emelésével.

Ráadásul az eddigi tapasztalatok alapján nincs mértékadó példa arra, hogy a költségvetési kiadáscsökkentés bárhol a gazdasági aktivitás élénküléséhez vezetett volna. A legfontosabb feladat a munkanélküliség csökkentése, még mielőtt járványos méreteket ölt – olvasható a két szakember összeállításában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.