Gazdaság

Extra spórolásra kényszerül a kormány

euro-lakat (euro, lakat, )
euro-lakat (euro, lakat, )

A jegybank szerint a kabinetnek zárolnia kell a tartalékokat, ha 3 százalék alatt akarja tartani a költségvetés hiányát. Az IMF-megállapodás elhozhatja a kamatcsökkentést.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb inflációs jelentése szerint az idén a GDP arányos államháztartási hiány 3,6 százalék lesz, ám ha a kormány zárolja a betervezett szabad tartalékokat, akkor a hiány 2,7 százalékra csökken. A jegybank szakértői azzal számolnak, hogy a folytatásban is jelenlegi 290 forint körül lesz az euró.

Ha ősszel sikerülne tető alá hozni a megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), akkor javulhat az ország kockázati megítélése. Ez, továbbá az infláció mérséklése után szó lehet a jegybanki alapkamat csökkentéséről, amely tavaly december óta 7 százalékon áll, és a napokban sem változtatott rajta az MNB Monetáris Tanácsa.

A jegybank új előrejelzése egyébként az idei átlagos inflációt a korábbi 5,6 százalékról 5,3 százalékra csökkentette, a jövő évit a korábbi 3,0 százalékról 3,5 százalékra emelte, de a jövő év végére az infláció a cél által kijelölt 3 százalékra csökken.

Az MNB GDP prognózisa jelentősen módosult: márciusban még 0,1 százalékos növekedést jelzett 2012-re, az új jelentésben ez 0,8 százalékos visszaesésre változott. Jövőre a korábbi 1,5 százalék helyett 0,8 százalékos gazdasági gyarapodást vár az jegybank.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik