Gazdaság

Nincs több feltétele az IMF-nek

IMF_logo (imf)
IMF_logo (imf)

Ha elfogadta a parlament a jegybanktörvényt, indulhat a tárgyalás.

A jegybanktörvény módosításának parlamenti elfogadása után megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval – erről tájékoztatta az IMF vezetője, Christine Lagarde a magyar kormányt és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét.

Az erről beszámoló Varga Mihály tárca nélküli miniszter, IMF-főtárgyaló szerdán újságírók előtt kifejtette: Christine Lagarde levelében tudatta, hogy az IMF üdvözli az MNB-törvény módosítására tett kormányzati javaslatot, amely teljes egészében kielégíti a valutaalap elvárásait, és ha ezeket a változtatásokat a magyar parlament elfogadja, a tárgyalások megkezdődhetnek az IMF-fel és az EU-val.

Varga Mihály azt mondta, az Országgyűlés legkésőbb július 12-én fogadja el a jegybanktörvény-módosítást, és így másnaptól, “13-ától kezdve bármikor” megkezdődhetnek a tárgyalások.

Erősödésnek indult a forint szerda délután, miután Varga Mihály bejelentést tett az IMF/EU-tárgyalások közelgő kezdésének lehetőségéről.

Délután háromnegyed ötkor egy euró 286,72 forintot ért, míg négykor még 287,60 forintot. Napközben gyengült a magyar fizetőeszköz az uniós csúcstalálkozó közeledtével a nemzetközi piacokon eluralkodott tartózkodó, kockázatkerülő hangulatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik