Gazdaság

Ne vedd meg, ha nem érted!

Számos módszert, technikát, „tévedhetetlen” algoritmust kínálnak a tőzsde iránt érdeklődőknek az eredményes tőzsdei kereskedés elsajátításához. Tuli Péter, az Aegon szenior befektetési munkatársa azonban óva int bárkit attól, hogy egy-két napos tanfolyam után nagy összegekkel lépjen be a piacra. A kezdeti esetleges sikerek után ugyanis ennek súlyos ára lehet.

Az egyedi részvények megvásárlásának a szakember szerint elengedhetetlen feltétele a kiválasztott cégnek, illetve annak az iparágnak a megismerése, amelyben a társaság tevékenykedik. Tisztában kell lenni a piaci folyamatokkal, s az azok alakulásához fűződő várakozásokkal egyaránt.

Támpontok, elemzési módszerek

Vannak persze olyan elemzési módszerek, amelyek segíthetnek az eligazodásban – jelezte a szakember. Némi leegyszerűsítéssel két irányzat létezik: a technikai és fundamentális megközelítés.

A technikai elemző a grafikonok alakulását nézi, és nem érdekli az adott társaság (deviza esetén az azt használó ország) helyzete, illetve azok a számok, amelyekkel ez leírható. E nézet szerint az aktuális árfolyam leírja az adott terméket, a piaci árban minden fontos információ benne van, a múltbéli árfolyam-alakulás pedig ismétlődhet, illetve következtetések vonhatók le belőle, így ennek alapján érdemes a befektetési döntéseket meghozni. Az ilyen alapon kereskedő befektetők bizonyos (az árfolyam-alakulást leíró görbén található) alakzatokat felismerve következtetnek a várható folyamatokra, s nyitnak pozíciókat (azaz a várakozástól függően vesznek vagy eladnak).

A fundamentális elemzés hívei részletesen megismernek egy iparágat, az ebben tevékenykedő cégek tevékenységét, árbevételének, nyereségének alakulását, s ezen adatok alapján kiszámolnak egy úgynevezett fair értéket, célárat, amennyit a vállalat papírjai érnek. Ettől a szinttől a piaci ingadozások akár jelentősen és hosszabb távra is eltéríthetik ugyan álláspontjuk szerint az adott termék árfolyamát, ám megfelelő távlatban a célárfolyamot az adott termék közelíteni fogja a szemlélet szerint.

Azt, hogy ki, milyen elv alapján kereskedik, magának kell eldönteni. Tuli Péter – alapkezelőként – figyeli ugyan a technikai képet, de abba teszi a rábízott tőkét, amiben megbízik, s soha nem vásárolna meg olyan terméket, amely működését nem ismeri, nem érti. Azoknak figyelmét pedig, akik belépnek a tőkepiacokra, arra hívja fel, hogy csökkenthetők és szétoszthatók a kockázatok.

Mérsékelni a kockázatokat

Az egyedi termékek helyett kevésbé kockázatos megoldás lehet befektetési alapokba elhelyezni a tőkét. Az alapok ugyanis lehetőséget adnak arra, hogy egyes olyan ágazatoktól, térségektől várt nagyobb emelkedés hozamából részesedjen valaki oly módon, hogy nem futja azokat a kockázatokat, amelyek egy-egy terméknél felléphetnek. Tény, az így várható nyereség is mérsékeltebb, hiszen a nagyobb kilengéseket (legyen az pozitív vagy negatív) egyaránt mérsékli e befektetési forma, ám annak kockázata is csökken, hogy egy utólag rossznak bizonyuló döntés feleméssze a tőke nagy részét.

Mindezzel együtt a szakember azt is hangsúlyozta, hogy a tőzsdei befektetéshez idő és türelem kell. Nem megfelelő piaci hangulatban egy „kivételesen jó befektetés” sem feltétlenül hozza a várt eredményeket. Egy egyedi terméket gyártó, remek piacokkal és kiemelkedő nyereségtermelő képességgel rendelkező cég papírjainak árfolyama sem közelíti meg akár évekig sem azt a célárat, amelyet az adatok alapján „érne”. Így Tuli Péter felhívja a figyelmet arra, hogy a tőzsdén csak olyan pénzt forgasson valaki, amiről egészen biztos, hogy hosszú ideig tudja nélkülözni. Az aranytartalék (azaz váratlan helyzetekre, illetve a nyugdíjas évekre, gyermekek továbbtanulására félretett összeg) semmiképp sem tartozik ebbe a kategóriába – hangsúlyozta.

Óvakodj a divatcikkektől!

Távolságtartást és óvatosságot ajánl továbbá szakértőnk azoktól a sztoriktól is, amelyeket óriási hírverés előz meg. A nagy érdeklődés, s annak elmúlta, az esetleges csalódások, értékítélet- változások komoly ingadozásokat eredményezhetnek, amely – különösen abban az esetben, ha időközben az abba fektetett pénznek másutt lenne helye – jelentős veszteségbe fordíthatják a szép reményeket.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával!
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Ajánlott videó

Olvasói sztorik