Gazdaság

Brutális maradt a tojás ára

Tavaly áprilishoz képest drasztikusan nőtt a tojás termelői ára. S bár húsvét óta a termelők már olcsóbban adják a rántottának valótt, a boltokban ezt nem nagyon vehetjük észre.

Tavaly április óta 63,4 százalékkal tojnak többért a tyúkok a KSH adatai szerint. Vagyis ennyivel drágult egy év alatt a termelői ár. A Baromfi Terméktanács a miértre azt válaszolta, hogy étkezési célra januártól már nem lehet hagyományos ketrecben tartott tyúk tojását eladni, s a kötelező technológiai váltás miatt ugrottak meg az árak.

A 28 forintos húsvét előtti csúcshoz képest most mindössze 19 forint a termelői ár. Azonban ezt az árcsökkenést a vásárlók nemigen érzékelhetik, mert az üzletek ezt nem érvényesítették az árakban. A terméktanács adatai szerint a szupermarketekben, boltokban átlagban 50, a budapesti piacokon 40, a vidéki piacokon 38 forint körül van a tojás. És húsvét előtt is hasonló volt az ár – tették hozzá.

Ha kíváncsi, hogyan lesz a 19 forintos tojásból 50-60 forintos, kattintson!

Tavaly áprilishoz képest egyébként átlagban 2,9 százalékkal olcsóbb az agrártermékek termelői ára. Ezen belül a növényeké csökkent, a húsoké nőtt. A gyümölcsök például majdnem húsz százalékkal olcsóbbak, de ez nem jelenti azt, hogy mindegyiket olcsóbban szállítanák az üzletekbe. Ez leginkább a tárolt almára jellemző.

A baromfi termelői ára alig, a sertésé és a marháé 10 százalék felett emelkedett az előző év áprilisához képest. A tejet 3 százalékkal adják drágábban a termelők, mint tavaly.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik