Gazdaság

Azért jót is hozott a válság

Az MNB elnöke szerint megmutatta, mi történik akkor, ha úgy veszünk fel kölcsönt, hogy fogalmunk sincs a következményekről és a kockázatokról.

Az elmúlt néhány év nyilvánvalóvá tette, mennyire fontosak a pénzügyi ismeretek, és hová vezet az, ha az emberek olyan pénzügyi termékeket vesznek, amelyeket nem ismernek kellő mértékben. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke egy budapesti szakmai konferencián beszélt erről a fővárosban.

Simor András hozzátette: az MNB-nek, a kormánynak és a pénzügyi felügyeletnek is egyaránt az az érdeke, hogy a lakosság megfelelő pénzügyi kultúrával rendelkezzen. A többi között azért, mert a felkészült ügyfelet kevésbé kell megvédeni a kockázatos hitelektől, befektetésektől.

Megítélése szerint egyébként a következő évek nem a hitelezésről, hanem a megtakarítások növeléséről szólnak majd a hazai és a nemzetközi bankszektorban.

Király Júlia, a jegybank alelnöke hozzátette: a mostani helyzetben csak akkor lehet fenntartható gazdasági növekedést elérni, ha azt a megtakarításokra alapozzák. Ez azért is fontos, mert a jövőben folytatódik a külföldi források kivonása a hazai bankrendszerből.

A válság előtt átlagosan 1 forint betétre 1,5 forint hitel jutott, azaz a hitel/betét arány 150 volt, a hitelezés jórészét a külföldi források alapozták meg. A válság kezdete óta a mutató 20 ponttal csökkent ugyan, de ez nem azt mutatja, hogy a magyar háztartások növelték megtakarításaikat, hanem azt, hogy csökkentették adósságaikat.

Hosszú távon a valódi, gazdasági bővülésbe átfordítható megtakarításokat kell növelni, mert ha csak állampapírokat vesz a lakosság, abból nem lesz növekedés – mondta az MNB alelnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik