Gazdaság

Nem jön a KIA és a BMW

Szijjártó Péter szerint nincs napirenden a KIA és a BMW magyarországi beruházása.

Magyarország kifejezetten jó üzleti környezetet kínál autógyártó cégeknek, ugyanakkor nem tud olyan tárgyalásokról a kormány, amelyek alátámasztanák a KIA és a BMW magyarországi befektetéseiről szóló információkat. A Miniszterelnökség külügyi és külgazdaságért felelős államtitkára erről a HírTV Rájátszás című műsorában beszélt szerdán este.

A Magyar Hírlap keddi értesülése szerint a dél-koreai Kia Motors három-négyezer dolgozót foglalkoztató, új motorgyártó üzemet kíván létesíteni Magyarországon. Az autógyár illetékese ugyanakkor a Dow Jones hírügynökséggel azt közölte: a Kia Motors nem tervezi motorgyártó üzem létesítését Magyarországon.

A BMW-ről a Handelsblatt német üzleti napilap írt május közepén, azzal, hogy a cég új autógyárak építését tervezi, Kelet-Európában is vizsgálja a lehetséges helyszíneket a beruházásokhoz, közöttük Miskolc is felmerült.

Szijjártó Péter a felvetésre úgy reagált: jelenleg nincsen olyan fázisban nagyberuházásról szóló egyeztetés – a szóban forgó cégekkel sem -, amely azon a szinten lenne, hogy konkrétumként lehetne beszélni erről.

“Tény, hogy Magyarország egy vonzó célpont, de egyik ügyet sem tudom kommentálni, mert nem tudok olyan tárgyalásokról, amelyek alátámasztanák ezeket az információkat” – fogalmazott.

Magyarország kifejezetten jó üzleti környezetet kínál a termelési szektorban az autógyártó cégeknek. Ha egy cég referenciák alapján dönt, és azt látja, hogy Magyarországon az Audi, az Opel, a Mercedes jól jövedelmezően, profitábilisan tud működni, az lehet érv hazánk mellett – fejtette ki az államtitkár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik