Gazdaság

NGM: Nem lesz vagyonadó és ingatlanadó sem

ingatlan (ingatlan)
ingatlan (ingatlan)

A jövőben adókedvezménnyel támogatnák a munkaerőpiac nehéz helyzetű szereplőinek elhelyezkedését, jövőre életbe léphet az evát felváltó új vállalkozói adó, ez a lehetőség a termeléssel foglalkozó társaságokat várja majd, de vagyonadót és országos ingatlanadót sem most, sem később nem vet ki a kormány - nyilatkozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyekért felelős helyettes államtitkára a Magyar Nemzetnek.

Balog Ádám a lap hétfői számában elmondta: a válság mindenki számára világossá tette, hogy csak azok az államok maradhatnak talpon, amelyekben a lakosság döntő része dolgozik, és állását be is jelenti. A tapasztalatok alapján kimondható, hogy leginkább az egykulcsos rendszer serkenti a legális munkavállalást – jelentette ki.

Nyilvánvaló gazdasági törvényszerűség, hogy a kisebb adót könnyebb kigazdálkodni – válaszolta a mikéntet firtató kérdésre. Az sem vitás, hogy egy-egy munkavállaló felvétele előtt a vállalkozások leginkább azt vizsgálják meg, hogy mennyibe kerülne nekik az új ember, és a fejlesztésből, a megrendelésekből remélt haszon elegendő fedezetet nyújt-e az érintett bérére és a közterhekre. A tavaly óta élő adórendszer a korábbinál kevesebbet kér, a vállalkozások könnyebben mondhatnak igent a létszámemelésre – mondta.

Az adójóváírás eltörlése miatt bekövetkező bércsökkenésre vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta: a kormányzati intézkedések nyomán tavaszra az érintettek nagyobb részének rendeződött a bérhelyzete, háromnegyedük már most annyit vagy többet kap, mint tavaly, és jó esély mutatkozik arra, hogy nyáron a többi munkavállaló többsége is megkapja a megfelelő béremelést.

A családi adókedvezménytől azt várják, hogy legkésőbb 2013 végére kifejti hatását – mondta a helyettes államtitkár.

Arra a felvetésre, hogy az ellenzék attól fél, a különadók miatt leáll a hitelezés, lefullad a gazdaság, azt válaszolta: ilyesféle félelmekről nagyjából két éve hallani, előzetes vizsgálódásaik azonban nem jeleztek drasztikus következményeket. Sőt a lakosságtól és a gazdasági szereplőktől elvont összes adó nagysága az elmúlt két évben nem nőtt, 2013-ban pedig némileg csökkenni fog – tette hozzá.

A egyszerűsített vállalkozói adó megszüntetéséről még nem született döntés, terveik szerint azonban a jövő év elején életbe lép az új adózási megoldás, amely “megtartja az eva helyes alapgondolatát, de elhagyja a kétes részleteket”. Az új módszerhez reményeik szerint legalább két-háromszázezer cég és vállalkozó csatlakozhat majd, Balog Ádám szerint “a lehetőség a termeléssel foglalkozó társaságokat várja”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik