Gazdaság

Nem jött be a devizahitelek átalakítása

bank (bank, ügyfél)
bank (bank, ügyfél)

Túlságosan szűk körű a forintosítás, alig jelentkeznek rá.

A bankok többségénél szerény az érdeklődés a nem teljesítő devizaalapú lakossági jelzáloghitelek kedvezményes forintra váltása iránt, így megeshet, hogy a május közepén lezárult lehetőségre még tízezer érdeklődő sem jelentkezett – írta a Világgazdasági kedden.

Május 15-ig azok a devizahitelesek kérhették tartozásuk negyedének elengedését és forintra váltását, akik tavaly szeptember vége óta folyamatosan legalább 78 ezer forinttal több mint 90 napos késedelemben voltak, hitelüket még nem mondták fel, és a fedezetként szereplő ingatlan értéke nem haladta meg a 20 millió forintot.

A legnagyobb érdeklődésről a lapnak a Budapest Bank számolt be, ahol a jogosultak valamivel több, mint fele jelezte, hogy élne a lehetőséggel. A CIB Banknál mintegy ötszáz ügyfelet érinthet a kedvezmény, az OTP Banknál a jogosultak 26 százaléka, az UniCreditnél valamivel több, mint negyede kérelmezte ezt. Az MKB Bank csak annyit közölt: meglehetősen alacsony az érdeklődés.

Az azenpenzem.hu szerint tavaly ősszel mintegy 140 ezer 90 napon túl tartozó jelzáloghiteles volt, akik 60 százaléka felelt meg a kedvezményes forintra váltás feltételeinek. A Világgazdaság becslése szerint a felmondott hitelek és feltehetően magas forint törlesztőrészletek miatt csak 20-30 százalék élhet a forintosítással, ami 30-40 ezer adóst jelent, ám a bankok válaszai alapján lehetséges, hogy még 10 ezren sem veszik majd igénybe a kedvezményt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik