Gazdaság

Kevés adóst húzott ki a bajból az állami házvásárlás

ingatlanok ()
ingatlanok ()

A bankok eddig nem sok bajba került devizahiteles ingatlanát ajánlották fel az államnak megvételre. Az első házakat már átvette az eszközkezelő.

A bankok az első, január 15-i határidőig viszonylag kis számban ajánlottak fel az államnak megvételre a bajba került devizahitelesek ingatlanjai közül – tudtuk meg a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-től (NET). A kényszerértékesítésre kijelölt ingatlanok száma tehát első körben nem sokkal fog csökkeni ilyen úton.

Az első szerződéseket már megkötötték

Viszont a felajánlott ingatlanok közül az első adásvételi- és bérleti szerződéseket már megkötötte a NET. Hogy pontosan hány ingatlantulajdonos vált így albérlővé a saját lakásában, azt nem közölték.

A többi, még folyamatban lévő ügyben az eljárás idejére a hitelező felfüggeszti a végrehajtási eljárást.

Második körben április 15-ig kellett kiértesíteniük a bankoknak azokat az ügyfeleket, akiket be akartak vonni a programba (s aztán kellett visszajelezniük az adósoknak, hogy ők vállalják-e a részvételt). Így a hitelezőktől hamarosan beérkezik a NET-hez az újabb állami felvásárlásra felajánlott ingatlanok listája.

Fővárosi ingatlant még nem ajánlottak fel az államnak

Az eddig felajánlott ingatlanok forgalmi értéke 5.100.000 és 7.800.000 forint között szóródik, ennek megfelelően a kifizetendő vételár nagyjából 2.500.000 és 3.900.000 forint közé esik.  Az ingatlanok jellemzően az ország keleti régióiban helyezkednek el, budapesti ingatlant a hitelezők eddig még nem ajánlottak fel.

A két- vagy többgyermekes ingatlantulajdonosok mindegyike megfelelt a törvényben foglalt szociális feltételeknek, ők a települési önkormányzattól rendszeres szociális segélyben vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülnek.

A felajánlott ingatlanok száma folyamatosan nő, az Országgyűlés döntését követően pedig jelentősen emelkedhet. Ezért a megvételre felajánlott ingatlanok számára, elhelyezkedésére és értékére vonatkozó részletes adatokat egy későbbi időszakban értékeli a NET.

Bővítenék a felajánlható lakások körét

A kormány  és a Bankszövetség megállapodása szerint a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. az idén 8 ezer ingatlan átvételére készül. 2014-ig összesen 25 ezer ingatlan kerülhetne a NET-hez. Ennek végrehajtásához szükséges a küszöbön álló törvénymódosítás, ami a jelenleginél szélesebb kör számára tenné elérhetővé a programot.

A most hatályos törvény szerint az az ingatlan kerülhet be a programba, melyet a hitelező kényszerértékesítésre jelölt. Ez a feltétel a beterjesztés szerint megszűnne. Változás várható a szociális rászorultsági feltételeknél is. A tervezet szerint nemcsak a kettő vagy több gyermekesek, hanem az egy gyermeket nevelők is bekerülhetnének a programba. A gyakorlatias részleteket kormányrendelet fogja szabályozni.

Nyitott kérdések

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. eddig közel 30 pénzügyi intézménnyel kötött keretmegállapodást. A  törvénymódosítással azonban változni fog az eljárásrend, ezért a közreműködő pénzügyi intézményekkel új keretszerződéseket fognak kötni.

Szintén az új törvénytől függ majd az önkormányzati ingatlanátadás folyamata is.Ezen kívül a Nemzeti Eszközkezelőhöz kerülő és esetlegesen tartósan ott maradó lakásállomány kezelésének és hasznosításának módját is be kell majd illeszteni az otthonteremtési programba.

Az Országgyűlés lezárta a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. programjáról szóló törvény módosításának általános vitáját, a részletes vita a jövő héten kezdődik. A javasolt módosítások életbe lépéséig a program a hatályos jogszabályi keretek közt működik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik