Gazdaság

Nem fogadhatom el, ez a bankjegy hamis!

Németh Teréz Katalin
Németh Teréz Katalin

2012. 05. 10. 07:00

Korábban a témában:

Korábban évente 7-9 ezer darab forinthamisítványt találtak Magyarországon, amely a hozzánk hasonló méretű, nemzeti valutával rendelkező országok körében magasnak számított. Az elmúlt időszakban azonban — részben az MNB tudatos bankjegyhasználatot és – ellenőrzést előtérbe helyező stratégiájának köszönhetően— a helyzet számottevően javult: tavaly kevesebb mint 3 ezer darabot találtak, amely nemzetközi összehasonlításban is kedvező. Elsősorban a nagy címleteket hamisítják: 2012 első negyedévében a 10 és 20 ezer forintos hamisítványok tették ki a teljes mennyiség háromnegyedét, előbbi aránya 27, utóbbié 47 százalék volt.

Ha gyanús a bankjegy

Amennyiben valaki arra gyanakszik, hogy hamisítványt talál, semmiképp se próbáljon meg túladni rajta, mert azzal bűncselekményt követ el – hívták fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Banknál. Ilyen esetben a legjobb, ha valamely kereskedelmi bank vagy posta pénztárában megvizsgálják a pénzt. Ha ezt követően is kétséges annak valódisága, úgy jegyzőkönyvet vesznek fel és annak kíséretében a gyanús bankjegyet az MNB-be küldik, ahol szakértői vizsgálat dönti el a bankjegy valódi, vagy hamis voltát. Amennyiben valódinak bizonyul, úgy a tulajdonos visszakapja az ellenértékét, viszont a hamis bankjegyért térítés nem jár.

Figyelmeztető jelek

Az eredeti bankjegyek (a portré, az értékjelzések, a címer) a vastag festék miatt érezhetők, így a legegyszerűbb ezt tapintással megvizsgálni. Jó módszer a vízjel keresése: ez a bankjegyet fény felé tartva jelenik meg „átnézetben”, s mindig megegyezik a bankjegyen szereplő portré képével. Fontos, hogy ez ne karikatúraszerű, vonalas rajzolatú legyen, hanem sötétebb-világosabb árnyalatok átmenetéből álljon. Vannak továbbá a bankjegyeken olyan biztonsági elemek, amelyek mozgatással, a bankjegy döntögetésével ellenőrizhetők. Ilyen például az előoldalon található ezüstös színű hologram csík, melynek felületén ilyenkor váltakozva látható a hologram vagy a címer.

pénz (pénz, bankjegy, )

Ott – például pénztárakban -, ahol rendelkezésre áll UV-A és UV-C fénycsővel rendelkező UV-lámpa, akár nagy mennyiségű bankjegy is gyorsan, megbízhatóan ellenőrizhető: minden forint bankjegyen van ugyanis olyan motívum, amely UV-A fényben zöld-színben fluoreszkál, ám UV-C fényben pirosra változik. Ha valaki a biztonsági elemekről bővebben szeretne tájékozódni érdemes az MNB honlapján (www.mnb.hu) is körülnéznie, ahol részletes információt talál a kérdésről.

pénz (pénz, )

Világítsunk rá a lényegre

Az MNB tavaly programot indított annak érdekében, hogy a kereskedelmi pénztárak számára a bankjegy-ellenőrzés életszerű és megbízható lehetőségét biztosítsák: támogatást biztosítottak UV-A és UV-C fénycsővel egyaránt rendelkező lámpák megvásárlásához. Elsősorban olyan egységeket célzott a kampány, ahol döntően készpénzzel fizetnek, ám feltételezhetően nem engedhetnék meg maguknak a kizárólag sajáterős finanszírozást egy vagy több megfelelő UV-lámpa beszerzéséhez: így ezek az üzletek a lámpa nettó értékének 60 százalékát, de maximum 20 000 forintot kérhettek támogatásként.

A program keretében 932 UV lámpát vásároltak, 12,3 millió forint támogatást használtak fel. A legnagyobb részvétel Budapesten, illetve Pest megyében volt, a támogatott készülékek több mint 18 százaléka itt elhelyezkedő üzletekbe került, a nyugati megyékre 31 százalék jutott, a többi az ország keleti felébe került. (Az ábrán a támogatás megyénkénti, illetve tevékenységi kör szerinti megoszlása látható.)

pénz (pénz, )

Támogatás újratöltve

Lévén a hamis bankjegyek elleni védekezés egyik leghatékonyabb eszköze az UV-A és UV-C fénycsővel egyaránt rendelkező bankjegyvizsgáló segédeszközök használata, ezért az MNB az idén is megismétli 2011-ben indított programját az UV-A/C készülékek beszerzésének támogatására.

A második fázis 2012. május 8-án – a fair kereskedelem világnapján – indul, amelynek keretében az UV-A/C készülékek nettó kiskereskedelmi árának 60 százalékával (de készülékenként legfeljebb 20 ezer forinttal) támogatja a programban résztvevő pályázókat. A támogatásra fordítható pénzügyi keret összértéke 30 millió forint.

A jegybank a benyújtott pályázatokat az előre meghirdetett kritériumok alapján bírálja el, majd ezt követően elpostázza a támogatást igazoló kupont és az információs anyagokat az arra jogosultaknak. A pályázók az MNB forgalmazói listájáról választhatják ki, hogy hol vásárolják meg az MNB támogatás értékével csökkentett áron az UV-A/C készüléket. A forgalmazói körhöz 2012. április 3. és 2012. október 1. között folyamatosan jelentkezhetnek a csatlakozni kívánó cégek. (A részletes pályázati felhívás az MNB honlapján érhető el.)

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával!
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.