Gazdaság

Ő bukott, te buksz, én nem fogok – Online kereskedési platformok

Gyorsan sokat nyerni mindenki szeretne. Azok többsége azonban, akik erre online kereskedési platformokra belépve tettek eddig kísérletet, veszteséget szenvedett el.

Az elmúlt hetek eseményei félreérthetetlenül rávilágítottak az online tőkepiaci kereskedelem veszélyeire. Néhány hete a brit székhelyű WorldSpread csődje borzolta itthon a kedélyeket, hiszen a rendszernek több száz magyar ügyfele is volt. Ők azonban még viszonylag „kedvező” helyzetben vannak, hiszen a brit piaci felügyelet a helyi szabályoknak megfelelően (50 ezer fontig) kártalanítja majd az érintetteket, igaz hosszú idő lesz, mire mindenki a pénzéhez jut.

Jóval nagyobb problémával szembesültek azok, akik a hongkongi bejegyzésű Quantum XXL programozott online kereskedési rendszerét használták, amely – elvben – garanciákat tartalmazott a veszteségek maximális mértékére. Ennek ellenére jelenlegi becslések szerint mintegy ötezer magyar összesen 1,7 milliárd forintot bukott. Ebben az ügyben egyelőre jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújának fennállását vizsgálják.

Látni kell tehát, hogy ez egy kockázatos világ:
–        az árak gyors változása,
–          a piaci közvetítők esetlegesen nem megfelelő működése,
–          s persze a befektetők jó vagy rossz döntései
egyaránt hatással vannak arra, hogy eljön-e a gyors siker. Nem szokott!

A többség veszít

A többség kellemetlen élménnyel távozik az online tőkepiaci kereskedés színteréről: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének tavaly első féléves felmérése szerint az ilyen platformok felhasználóinak 77 százaléka veszített. Az arány jóval körültekintőbb befektetői magatartás mellett lehetne persze kisebb is.

Az alábbiakban az Erste Bank szakembereinek a segítségével azt foglaljuk össze, hogy miként van mód lépésről-lépésre körültekintően megismerni a tőkepiac ezen szeletét. Az írás célja azonban nem az, hogy a bárkit rábeszéljen a belépésre. Az információkat annak érdekében gyűjtöttük össze, hogy az érdeklődők lehetőség szerint még veszteségek nélkül dönthessenek arról, hogy ez az érdekes világ számukra tartogathat-e mesés nyereségeket, vagy jobban teszik, ha megmaradnak azoknál a befektetéseknél, amelyek hozamalakulása beláthatóbb, felbecsülhetőbb, s ha kevesebb is, de – ha nem is biztosan, de jóval beláthatóbb kockázatok mellett – lehet számítani elérésükre.

Támaszok, kapaszkodók

Az éles kereskedés megkezdése előtt először tájékozódni kell a piacok működéséről. Ennek legegyszerűbb módja, például egy devizapiaci (FX) kereskedés alapjaival foglalkozó előadás meglátogatása, amelyek a legtöbb helyen webinárium formában is megtekinthetőek, majd ki kell próbálni valamilyen demo kereskedési rendszert, ahol valós piaci adatok alapján, virtuális pénzzel lehet kereskedni. Ezzel párhuzamosan meg kell ismerkedni mélyebben az FX- piacok működésével, amelyre a legjobb út az erről szóló előadások személyes látogatása, mert a felmerülő kérdésekre így azonnal választ adhatnak az előadók.

Tisztában kell lenni emellett azzal is, hogy mik hatnak a devizapárok (illetve a platformokon elérhető egyéb termékek) árfolyamaira. Gondolva itt például devizák esetén az egyes gazdasági adatokra, melyek heti vagy havi rendszerességgel látnak napvilágot, és sokszor jelentősen befolyásolják rövidebb vagy akár hosszabb távon az árfolyamok alakulását. Számos rendszerben beépített gazdasági naptár segíti ezeknek a nyomon követését, így előre látható, hogy mikor milyen statisztika megjelenésére kell számítani.

Támaszt jelenthetnek az elemzési hírlevelek, vagy üzletkötővel kialakított megfelelő kapcsolat. A bróker feladata a piacok nyomon követése, és a kereskedhető termékek ismerete, ezért általában sokkal tájékozottabb, mint a befektető, olyan kockázatokra is figyelmeztethet, amely egyébként elkerülné az üzletelő figyelmét.

Kockázatkezelés

Ezek mellett léteznek hatásos kockázatkezelési stratégiák, ahol a szabályok megfelelő betartása mellett mérsékelhetők a veszteségek. Az alkalmazható technikák lényegében arra épülnek, hogy egy pozíció nyitásakor (tehát, ha egy termék megvásárlásra vagy eladásra kerül), úgynevezett stop szinteket ad meg a befektető, ahol a pozíció lezárul (ha az eredeti üzlet vétel volt, megtörténik az eladás, és fordítva).

Fontos azonban tudni, hogy olyan technika nincs, ami maximális biztonságot ad. S nincs olyan kereskedő sem, akinek minden üzletkötése eredményes – hangsúlyozták az Ersténél, jelezve azt is, hogy – a kockázatkezeléssel sok előadás és internetes cikk is foglalkozik, érdemes ezekben mindenképp elmélyülni.

Nem mindegy kivel

A megfelelő ismeretek és technikák mellett persze az sem mindegy, hol kereskedik valaki. Az Erste szakemberei semmiképp nem javasolják a számlanyitást olyan cégnél, amelynek a központja valamilyen adóparadicsomban található.

Hazai viszonylatban pedig mindenképp olyan piaci szereplővel érdemes szerződni, aki tagja a Befektetővédelmi-alapnak (BEVA), amely a szolgáltatóval kapcsolatos problémák esetén az adott szabályok szerint kártalanítja az ügyfeleket. (A betét- és befektetővédelem szabályairól sorozatunk innen közvetlenül is elérhető cikkében foglalkoztunk.) Mindemellett további előny lehet az Erste szakértőinek véleménye szerint, ha banki háttérrel is rendelkezik a szolgáltató.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Ajánlott videó

Olvasói sztorik