Gazdaság

A böjt a pénztárcát is kímélheti

Böjtölni lehet vallási, spirituális, egészségügyi okból, testi, lelki megtisztulási, felfrissülési szándékkal, vagy amiatt is, hogy spóroljunk. Bár ez utóbbi ritkán cél, inkább járulékos eredmény. De mennyit is spórolhatunk azzal, ha böjtölünk? Attól is függ, ki mit ért böjtön!

Balázs újságíró, Gyuri kőfaragó mester. Két kedves ismerősöm, akik már több éve böjtölnek, hamvazószerdától húsvétig, nagyböjt ideje alatt. Őket faggattam arról, miért csinálják, s hogy mellesleg spórolnak-e vele.

A spórolás egyébként egyiküknek sem jutott eddig eszébe a böjt kapcsán, csak az FN24 kérdésére gondolkodtak el rajta. Mindketten azon a véleményen voltak, hogy a sima „elhagyom a húst” böjttel nemigen lehet spórolni. Hiszen a hús helyett mégiscsak eszik valamit az ember, például sajtot, halat, zöldséget, s az sem olcsóbb, mint a hús. Viszont egy kiterjesztett böjttel 20-30-50 százalékkal is csökkenhet az étkezési kiadás.

A család is figyel rá

A kőfaragó mester pár éve kezdte el a böjtöt, mégpedig azért, mert „jó nagydarab ember”, s ahogy korosodott, egyre nehezebben dobta le magáról a plusz kilókat. Pedig ennek néha szükségét érezte. Vallásos nevelésben részesült, gyakorolja is a hitét, ami segíti őt abban, hogy a végigcsinálja a 46 napot. A böjt pedig megerősíti a hitében és óriási lökést ad neki. Szeret enni, ezért kihívásnak is érezte, hogy lemondjon a húsról. Eleinte nem volt könnyű, főleg, hogy a család folyton azt kérdezgette, ő mit enne, ha húst nem. Azóta megbeszélték, ez ne legyen téma. Így könnyebb.

Na meg azért is, mert szereti a halat, a zöldségeket. Szívesen főz, s ma már az sem kísérti, ha a böjt ideje alatt húsos ételeket „rendel” a családja tőle, vagy ha rendezvényen csak húsos étel van. Választ mást. A szűkített étkezés mellett sok zöld teát, és vizet fogyaszt, mert olvasta, hogy ez segít méregteleníteni a szervezetét, amit szintén jó célnak tart.


Fotó: Neményi Márton

Böjti hatások

Megszerette azt a jó érzést, ami elfogja el a böjt végére, ahogy kitisztul a szervezete. Mindig lead 4-5 kilót, könnyebben mozog. Időközben bővítette is a böjtöt. A kezdeti húselhagyás mellett már a kávét is nélkülözi, a cigit pedig örökre letette (nem volt igazi dohányos, de néha rágyújtott).

Műkedvelő sommelier, vagyis ért ahhoz, hogy milyen ételhez milyen bort lehet ajánlani. Alkoholt amúgy sem fogyaszt sokat (ha iszik, többnyire bort), de a húsvét előtti időszakban még a szokásosnál is kevesebbet. Gyengéje az édesség – jövőre azt tervezi, hogy a böjt részeként erről is lemondana. A kibővített böjttel számítása szerint 20-30 százalékkal költhet kevesebbet az étkezésére. De igazán nem ezért ajánlja a böjtöt, hanem azért, mert jó érzés végigcsinálni.

Érlelődik benne az a gondolat is, hogy a tavaszi önmegtartóztató időszakon kívül is mértéktartóbban étkezzen. Valahogy úgy, ahogy a felesége teszi, aki ugyan nem böjtöl, de mindig vigyáz arra, hogy miből és mennyit eszik. Gyuri észrevette ugyanis, hogy amint vége a könnyített étkezésnek, jön a húsvét, a sonka, a tojás, a kolbász, a sütik, és ő elkezd újra emberesen enni (főleg esténként), na meg nassolni, az elnehezíti a gyomrát. Nem jó érzés.

Macsóböjt

Balázs 3 éve böjtöl, nem vallási, hanem egészségügyi okból. Nem volt beteg, csak hallott róla, hogy jót tesz és olvasta, hogy a természeti népeknél is bevett szokás volt a lájtosabb tavaszi étkezés, amit az egészséges megtisztulás részének tekintettek. Azért a húsvét előtti időszakban böjtöl, mert Európában ez a szokás. Kollegája, István akkor emelte meg előtte a képzeletbeli kalapját, amikor egyszer böjtidőszakban a sonkákról készítettek cikket, s egy sonkaboltban különlegességeket kóstolhattak meg. Balázs ugyanis beérte a látvánnyal is az illatokkal.

Eddig csak a húst hagyta el, egy hete azonban ennél sokkal szigorúbb önmagához: a harcosok diétáját próbálta ki, ami a ramadán (iszlám) böjtjéhez hasonló. Lényege, hogy naponta csak egyszer, napnyugta után lehet kiadósan enni, napközben szinte alig. Nem a macsóság izgatta a programban (vagyis, hogy kibírja-e), csak ki akarta próbálni, milyen hatással van rá.


Fotó: Northfoto

A sport is a böjt része lehet

Napközben most csak egy-egy kefírt, joghurtot vagy almát, karalábét eszik, este pedig egy (húsmentes) főétkezéssel felérő vacsorát. Ő is sok vizet és zöld teát fogyaszt napközben, de a kávét tejjel nem hagyja ki. Azt mondja, elég nehéz megállni, hogy alig egyen estig. Délután 3-4 körül nagy éhség tör rá, de ilyenkor futni szokott (nála ez is hozzátartozik a böjthöz). A sport elnyomja az éhségét, s ezután már kibírja este 7-8-ig. És este sem “zabál” be. Határozottan jól érzi magát a bőrében.

Úgy véli, azzal, hogy a harcosok diétáját csinálja (az egy főétkezés kiiktatásával) az étkezési költsége felét tudja megtakarítani, meg azt az időt, amit étkezésre fordít. Egyébként a böjttel (hús nélküli étkezéssel) szerinte nem lehet spórolni. És nem is ez az egész lényege. Hanem az, hogy a szervezet felfrissül, méregtelenít, kitisztul. Erre pedig úgy érzi, néha szükség van ahhoz, hogy egészségesebbek legyünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik