Gazdaság

Magánnyugdíjpénztárak: nulla forint lehet a tagdíj

Az ING Nyugdíjpénztár tegnap bejelentette: náluk 0 forint lesz a minimális magánnyugdíj-pénztári tagdíj. Úgy tudják, több pénztár is tervez hasonló lépést.

Már csak szombatig van idő, hogy a maradék 100 ezer tag eldöntse: marad-e magánnyugdíjpénztárában, vagy visszalép az állami nyugdíjrendszerbe. Úgy látszik, ez a finis-hangulat a magánnyugdíjpénztárakat is megmozgatta.

Jön a nulla forintos tagdíj

Az egyik legizgalmasabb pont talán az, hogy mennyi tagdíjat kell majd fizetniük azoknak, akik kitartanak a pénztáruk mellett. Az ING korábban havi 500 forintot mondott, szerdán azonban azt adták hírül, hogy az igazgatótanács döntött: 0 forint lesz náluk a minimum tagdíj. Így a magánpénztár jelenlegi és leendő tagjainak nem jelent majd plusz terhet a pénztáruk megtartása, mindössze jövőre kérnének még évi 4000 forintnyi adományt, ami bőven vállalható összeg.

A pénztár ugyanakkor ismét hangsúlyozta: havi 4-8000 forint tagdíj befizetését javasolja tagjainak a magán-nyugdíjpénztári vagyon érdemi gyarapítása érdekében (a tagok által befizetett tagdíj 99,1 százaléka az egyéni számlákat növeli).


Fotó: Kummer János

A megszűnő pénztárak tagjait is vonzhatja

A nullás döntés hátterében az is felbukkan, hogy több pénztár is jelezte: végelszámolással megszűnik. A megszűnő pénztárak tagjai ugyanis dönthetnek, hogy pénztári vagyonukat mely pénztárba irányítsák át átlépésükkel, vagy visszatérnek-e az állami rendszerbe. A Generali tavaly ősszel döntött arról, hogy beolvad a Dimenzióba, a Postás és az Évgyűrűk régebben (utóbbiak a Pannónia Nyugdíjpénztárba olvadtak be). A végelszámolás mellett döntött korábban a Vasutas, a Honvéd, a Quaestor, és az Életút, és nemrég jelentette be az Erste és az Aegon Magánnyugdíjpénztár, hogy szintén végelszámolással szűnnek meg. Hogy ez pontosan mekkora taglétszámot jelent, arról nincs információja az ING-nek.

Ügyfélszolgálatukon azonban az elmúlt hetekben és főleg napokban felfokozódott az érdeklődés: nagyon sokan jelezték, átlépnének az ING magán-nyugdíjpénztárába. A megszűnő tagok számára az ING szerint racionális döntés a pénztárban maradás, hiszen így megmarad egyéni magán-nyugdíjpénztári számlájukon felhalmozott megtakarításuk, amely hozamokkal és további egyéni befizetésekkel is gyarapodhat, ugyanakkor a tb-nyugdíjra is jogosultságot szereznek.

Működő pénztárból nem csábítanak át

Felvetettük, a nulla forintos tagdíj alkalmas lehet arra is, hogy más pénztáraktól átcsábítsák a tagokat. Főleg azért, mert a szerényebb keresetű pénztártagoknál fontos szempont lehet a tagdíj kérdése. Azt válaszolták, nem céljuk, hogy más – továbbműködő pénztárakból tagokat csábítsanak el. Sem jutalékos és sem egyéb ösztönzőt nem fizetnek ilyen célra. Hozzátették még: több pénztár is jelezte, hogy a 0 forintos tagdíj bevezetését tervezik. Az FN24 most gyűjti be a pénztáraktól, mennyi tagdíjat terveznek, de nullás választ még csak az ING-től kaptunk. A többségnél azt válaszolták, csak a közgyűlés után tudnak biztosat mondani. Van, amelyik pénztárnál csak májusban lesz közgyűlés. Néhány pénztár azonban megadta az adatokat.

Az ING továbbra is elkötelezett a magyar magán-nyugdíjpénztári rendszer mellett, és amennyiben kellő számú tagjuk marad, a jelenlegi szabályozási feltételek mellett is fenn tudnak maradni. Hisznek abban, hogy szükség van olyan intézményre, mely biztosítja a tudatos nyugdíj-előtakarékosság lehetőségét. Várakozásaik szerint a jelenlegi tagok túlnyomó része fenntartja pénztártagságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik