Gazdaság

Dübörög a végtörlesztő hitelezés

Tavasszal sem várható élénkülés a lakáshitelpiacon, a pénzintézetek csak a már meglévő ügyfeleik számára kínálnak akciókat. A végtörlesztéssel sok bank hitelezési kapacitása átmenetileg kimerült – írja szerdai számában a Világgazdaság.

A végtörlesztés miatt a hazai hitelintézetek januárban és februárban 200 milliárd forintnyi kiváltó lakáshitelt folyósítottak ügyfeleiknek, ekkora méretű kölcsönt ilyen rövid idő alatt még a devizahitelek aranykorában sem nyújtottak a bankok a lap szerint.

Az OTP a hűséges ügyfeleknek nyújtott akciókkal próbálkozik, a már meglévő tagok új hitelének kezdő kamata akár 270 bázisponttal lehet alacsonyabb, ha a kliens egyéb szolgáltatásokat is igénybe vesz a banknál. A CIB is jutalmazza régi ügyfeleit lakáshitelfelvétel esetén, a három vagy öt évre rögzített kamatozású kölcsönre sem kezelési költséget, sem szerződéskötési vagy hitelbírálati díjat nem számolnak fel.

Változást hozhat az államilag támogatott lakáshitelek megjelenése a piacon, de a jogszabályban foglalt konstrukciókat a bankok nem tartják elég kedvezőnek, az FHB azt írja legutóbbi elemzésében, hogy az „még korrekcióra szorul, jelenlegi formájában korlátozottan életképes”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik