Gazdaság

Így vernek át a bankok

Megtévesztően használják a betétvédelmi emblémát. "Nem szükségképpen védett az, aki banki ügyfél”

2012. március elsejétől az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kötelezően előírta a pénzintézeteknek, hogy a védett megtakarításokon tüntessék fel az OBA-emblémát. Ez segíthet az eligazodásban, hiszen, mint az alap honlapján olvasható, „nem minden arany, ami fénylik, avagy nem minden védett, ami kamatozik, és nem szükségképpen védett az, aki banki ügyfél”. Az emberek jelentős része nem tudja ezt, sokan hiszik, hogy minden bankbetét, amit egy bank kínál.

Az embléma a tisztánlátást segítené, arra szolgálna, hogy az ügyfelek a biztonságot is mérlegeljék, amikor befektetik a pénzüket, ám az előírást az énpénzem.hu szerint nem minden bank teljesítette, és van amelyik kifejezetten megtévesztően használja a logót. A tavalyi adatok alapján csak a hitelintézetekben elhelyezett megtakarítások fele tartozott az OBA kártalanítási kötelezettsége alá.

Az alap kasszájában jelenleg mintegy 100 milliárd forint van. Ősszel az OBA ugyan arról határozott, hogy januárban minden pénzintézetnek értesítenie kell ügyfeleit arról, megtakarításából mennyi a védett, de ezt – a gazdasági portál információi szerint a bankok nyomására – később visszavonta.

Az OBA védelem a magyarországi székhelyű bankokban, takarék- és hitelszövetkezetekben, lakás-takarékpénztárakban elhelyezett, névre szóló banki betétekre (betéti okiratok, betétszámla-követelések), valamint a bank által 2003. január 1-jétől kibocsátott kötvényekre és letéti jegyekre vonatkozik. A biztosítás értékhatára a hitelintézet fizetésképtelensége miatt fel nem vehető betét és kamata után legfeljebb 100 ezer euró, ami minden hitelintézetre külön-külön érvényes. Tehát, ha egy betétes több bankban helyezi el a pénzét, akkor mindenütt biztosítottá válik 100 ezer euróig – emlékeztet az énpénzem.hu.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik