Gazdaság

Gyógyszerre is költhető cafetéria

A szigorítások ellenére jól teljesítenek a független egészségpénztárak. Az egyiknél például megnégyszereződött az új belépők száma.

A Patika Egészségpénztárba és a prémium Új Pillér Egészségpénztárba belépő tagok száma négyszeresére nőtt. A belépési igények feldolgozása még folyamatban van, de az már bizonyos, hogy az idén négyezernél is több új tagnak postázták a patikakártyát – közölte az egészségpénztár. Ugyanennyire tehető azok száma is, akik javára már megkötötték a munkáltatói szerződést, és folyamatban van az első tagdíj utalása. Az egészségkártya előnye, hogy az erre utalt összeg többek között gyógyszerekre, orvosi ellátásra vagy akár szemüvegre is fordítható.

Lukács Marianna, a Patikapénztár vezetője szerint a magas számú belépést az indokolja, hogy az egészségpénztári egyenleg azonnal és az ország több ezer elfogadóhelyén felhasználható. Ez a tényező az új cafetéria elemek (Erzsébet-utalvány, SZÉP Kártya) bevezetésével kapcsolatos bizonytalanságok miatt jelentősen felértékelődött a munkaadók és munkavállalók körében egyaránt – tette hozzá.

Annak ellenére, hogy az utóbbi időkben a piaci szakértők felmérései rendre a cafetéria népszerűségének csökkenését mutatják (az elemzések 13-35 százalékos visszaesést valószínűsítenek), a Patika tapasztalata szerint a szigorításoknak nem volt negatív hatása az egészségpénztárakra. Bár a PSZÁF ide vonatkozó jelentésére még várni kell, Lukács Marianna abban bízik, hogy nem vált ketté az egészségpénztári szektor, ugyanis félő, hogy a banki hátterű pénztárak a SZÉP Kártya térnyerése miatt eddig is jelentős visszaesést szenvedtek el, piaci részesedésük pedig csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik