Gazdaság

Vendéglőknél razziázik a NAV

Idén fokozottabb adóellenőrzésre számíthatnak a vendéglátóhelyek. Az éttermeknek csak az ötöde nyerséges.

A cégadatbázis szerint lesz miből válogatnia a revizoroknak, mivel több mint 16 ezer vendéglátással foglalkozó vállalkozás működik ma Magyarországon, és papíron csak ötödük képes nyereséget termelni. Alig akad olyan étterem, amely 50 millió forintnál nagyobb profitot tudott elérni – írja a Gazdaság.hu.

Ma összesen 16 145 olyan működő cég van Magyarországon az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint, amely főtevékenységként vendéglátással foglalkozik.Ez nem tartozik a nyereségtermelő sztárágazatok közé, mert a tavaly leadott beszámolók alapján mindössze ötödük, 3444 vállalkozás tudott nyereséget elérni 2010-ben. A profittermelő vendéglátóknak mindössze tizede tudott 10 millió forintnál nagyobb nyereséget produkálni, míg 50 millió forint feletti pozitív eredménnyel mindössze 17 cég büszkélkedhet.

Nem meglepő, hogy utóbbiak között sok a gyorséttermet üzemeltető vállalkozás: a fővárosi Burger King éttermeket üzemeltető Fusion Zrt., valamint a McDonald’s Étterem Hálózat Kft. és a szintén McDonald’s éttermeket működtető Kákos Kft. és Kisszabó Kft. Magyarország két legnagyobb közétkeztetési szolgáltatója is rajta van a csúcsnyereséggel üzemelők listáján: a Pensió 17 Kft. és a S-FOOD Gastronomy Kft.

A sztárvendéglátósok sorában található még az egerszalóki hőforráshoz közeli Egri Korona Borház és Borfalu, a visegrádi Sirály Étterem és Szálloda, valamint a Daubner cukrászda, a budapesti Morrison’s kocsmát üzemeltető Becsületes Kft.

A vendéglátó szektort az idén fokozottan ellenőrzi a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) – írja a portál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik