Gazdaság

Még tovább kell húzni a nadrágszíjat

További kormányzati lépésekre, "egy halom költségvetési keménykedésre" lesz szükség ahhoz, hogy idén a GDP 3 százaléka alatt lehessen tartani az államháztartási hiányt - jelentette ki Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke csütörtökön Szegeden.

A hiánycél túllépése a túlzottdeficit-eljárás folytatását, és végső soron a kohéziós források felfüggesztését vonhatná maga után, ezt azonban a kormány nem engedheti meg – mondta a szakember. A GKI a várható kormányzati szigorítások miatt látja úgy, hogy a GDP idén 1,5 százalékkal csökken majd.

A kutatóintézet számításai szerint idén a lakossági fogyasztás 2,5 százalékkal csökken majd, egyebek között az alacsony jövedelműek helyzetének romlása miatt. A végtörlesztés a közepes és a magas jövedelműek „likviditását szívja ki”. Az emberek bizonytalanok, próbálnak tartalékokat gyűjteni, s ez különösen rosszul érinti a szolgáltatásokat nyújtó kis- és közepes vállalkozásokat. A jogi és a gazdasági bizonytalanság miatt várhatóan a beruházások is csökkennek majd 4 százalékkal – mondta Vértes András.

A GKI elnöke szerint a magyar közgazdászok között Járai Zsigmondtól Békesi Lászlóig konszenzus van a helyzet értékelésében, és ez lényegében egybevág az IMF országjelentésével is.

A magyar kormány előtt nincs más út, mint hogy megállapodjon az IMF-fel, az EU-val és az Európai Központi Bankkal. A tárgyalások nehéznek ígérkeznek, várhatóan szóba kerül majd a válságadók kivezetése, az egykulcsos jövedelemadó kérdése, és egy sor, a jogbiztonsággal és a kiszámíthatósággal kapcsolatos téma – jelezte a szakember.

Vértes András úgy fogalmazott, nem biztos, hogy márciusig létrejön a megegyezés, pedig mielőbb szükség lenne rá, mivel hosszú távon még az elmúlt hetek csökkenése után kialakult kamatszinten is finanszírozhatatlan az ország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik